Wynagrodzenie radcy prawnego a zwrot kosztow postepowania

• Autor wątku Autor wątku xinaxa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xinaxa

Użytkownik
Odpowiedzi
83
Dzień Dobry miałam sprawę cywilną którą prowadził radca prawny, zawarliśmy umowę o prowadzenie ze sztywno ustaloną kwotą jego wynagrodzenia którą uiściłam w dniu zawarcia umowy. Dodatkowo z własnej kieszeniu musiałam ponieść WPS i różne inne mniejsze koszty sądowe.

Kiedy sprawa się zakończyła, w wyroku sąd przyznał mi zwrot kosztów postępowania z odsetkami.

Radca który prowadził moją sprawę poinformował mnie że to on weźmie zwrot tych kosztów.

Nie do końca rozumiem z jakiego powodu tak twierdzi, skoro w umowie z jego kancelarią jest wyraźny zapis co do wysokości wynagrodzenia i nic tam nie ma o zwrocie kosztów postępowania. Dodatkowo jestem niemal pewna że gdyby wyrok był inny i to ja miałabym zwracać koszty przeciwnikom procesowym to wtedy musiałabym płacić z własnej kieszeni.

Z tego co wiem radca na chwilę obecną jeszcze nie dostał pieniędzy od strony przeciwnej, zastanawiam się zatem czy mogę coś zrobić i czy jest to normalne że pełnomocnik chce tych pieniędzy?

Zazwyczaj pełnomocnik bierze dla siebie koszty zasądzone od drugiej strony. Gdyby sprawy nie wygrał tych kosztów by nie wziął i pozostałaby mu jedynie kwota uiszczona przez Ciebie w dniu zawarcia umowy. Jeśli masz umowę na piśmie, to zapewne jest tam napisane, że koszty należą mu się po ich wyegzekwowaniu od pozwanego, ew. jako prowizja za sukces. Ale jeśli w umowie nie ma nic na ich temat, to koszty są Twoje.

Powrót