Wynagrodzenie w ciąży na L4 po urlopie wychowawczym

• Autor wątku Autor wątku mama1981
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mama1981

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie, chciałabym zasięgnąć informacji na temat wysokości środków otrzymywanych na zwolnieniu lekarskim w ciąży. Od 25.09.2010 do 24.08.2011 przebywałam na urlopie wychowawczym i zaszłam w międzyczasie w drugą ciążę, od 25.08.2011 lekarz skierował mnie na zwolnienie lekarskie ( z powodu komplikacji ciążowych w drugiej ciąży). Chciałabym się dowiedzieć co jest brane pod uwagę do wyliczenia wynagrodzenia/zasiłku chorobowego. Wynagrodzenie na umowie o pracę mam stałe 2000 brutto, natomiast na konto wpłynęło mi w tym miesiącu 1236 zł.

Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź

Ostatnia edycja:
Podstawę wymiaru wynagrodzenia chorobowego w ciąży stanowi przychód pracownika stanowiący podstawę wymiaru składki na ubezpieczenie chorobowe, po odliczeniu potrąconych przez pracodawcę składek na ubezpieczenie społeczne. Tak też, zgodnie z brzmieniem w/w ustawy, jest to przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy, a jeżeli pracownik był zatrudniony krócej niż 12 miesięcy za ten okres.(źródlo zus.pl)

Wszystko zależy jaka masz wyliczona podstawe wymiaru , czy jesli mialas zwolnienia lekarskie w ostatnim czasie czy przerwa miedzy nimi wynosiła min 60 dni dla ustalenia nowej podstawy.

Ostatnia edycja:
Poprzednie zwolnienie lekarskie (w pierwszej ciąży)trwało do momentu porodu do 24.02.2010 następnie był wykorzystany urlop macierzyński, wypoczynkowy a następnie wychowawczy do 24.08.2011. a obecne zwolnienie rozpoczęło się od 25 sierpnia 2011.

To znaczy ze bezposrednio po urlopie wychowawczym nie była Pani w pracy chopćby jednego dnia?

Jeśli przed powstaniem niezdolności do pracy pracownik przez cały okres 12 miesięcy poprzedzających powstanie niezdolności do pracy, z którego ustalana jest podstawa wymiaru zasiłku, korzystał z urlopu wychowawczego i z tego powodu w okresie tym nie otrzymał wynagrodzenia, podstawę wymiaru zasiłku ustala się w taki sam sposób, jak dla pracownika, który zachorował w pierwszym miesiącu zatrudnienia. W takim przypadku podstawę wymiaru zasiłku stanowi wynagrodzenie, które pracownik otrzymałby, gdyby przepracował pełny miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy.

Sposób ustalania podstawy wymiaru zależy od tego, czy po powrocie z urlopu wychowawczego pracownik otrzymał wynagrodzenie choćby za jeden dzień, czy też stał się niezdolny do pracy bezpośrednio po zakończeniu urlopu wychowawczego i w związku z tym nie przepracował ani jednego dnia, więc po zakończeniu urlopu wychowawczego nie otrzymał wynagrodzenia ani za jeden dzień.

Jeżeli w miesiącu tym pracownik z powodu niezdolności do pracy nie przepracował ani jednego dnia, do podstawy wymiaru zasiłku przyjmuje się:

wynagrodzenie określone w umowie o pracę, jeżeli pracownikowi przysługuje wynagrodzenie w stałej miesięcznej wysokości, lub
przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone pracownikom zatrudnionym na takim samym lub podobnym stanowisku pracy, za miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy, jeśli pracownikowi przysługuje wynagrodzenie zmienne.

Podstawa prawna art 37 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa

Witam,
Bardzo proszę o informację na temat wysokości środków otrzymywanych na zwolnieniu lekarskim w w drugiej ciąży, obecnie przebywam na urlopie wychowawczym który kończy mi się za 3 miesiąc. Przed urodzeniem pierwszego dziecka moje wynagrodzenie miesięczne składało się z podstawy oraz wysokiej premii różnej w zależności od miesiąca. Średnia z 12 miesięcy wychodziła w przybliżeniu 3000zł, takie też środki pobierałam na urlopie macierzyńskim. Obecnie z powodu gorszej sytuacji firmy, pracownicy nie otrzymują premii, czyli powracając do pracy będę zarabiała niecałe 2000zł.
1. Czy jest różnica w kwocie wypłacanej na l4 po ukończeniu urlopu wychowawczego w sytuacji jak l4 złoże wraz z zakończeniem urlopu wychowawczego, czy po przepracowaniu np 2 miesięcy.

Powrót