Wynajęcie mieszkania bez lokalu zastępczego;

• Autor wątku Autor wątku Obn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Obn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry.

Obecnie rynek nieruchomości mieszkalnych na wynajem jest przesycony (jeżeli nie pełny) ofert preferujących lub wręcz wymagających podpisania umowy najmu okazjonalnego. Najem okazjonalny jednak wymaga podania adresu lokalu zastępczego, co choć zrozumiałe wydaje się też idiotyczne z perspektywy osoby potrzebującej mieszkania.

Jeżeli nie ma się ani rodziny, ani prawa do jakiegokolwiek lokalu, to jak można w tym kraju wynająć mieszkanie? Co zrobić w takiej sytuacji? Nie można się zrzec prawa do lokalu zastępczego, a i przekonać właściciela mieszkania do podpisania innego typu umowy ze względu na brak lokalu zastępczego nie sposób.

Normalnie - szukasz takiego właściciela, który nie będzie tego wymagał albo szukasz prywatnych firm, które teorii oferują "lokale zastępcze".

Dzień dobry,

Podbijam, mam podobnie: bardzo dobra sytuacja finansowa, niestety brak lokalu zastępczego automatycznie dyskwalifikuje mnie jako najemcę (a brak adresu zameldowania w praktyce i po analizie dokumentów przez banki jako kredytobiorcę). Zatem zostaje wynajem, niestety od kilku miesięcy nie udało mi się znaleźć właściciela, który oferowałby inny rodzaj umowy najmu niż okazjonalny.
Dlatego mam pytania odnośnie firm oferujących adresy lokali zastępczych: czy takie praktyki są zgodne z prawem? Jakie są niebezpieczeństwa korzystania z usług tych firm?

Ostatnia edycja:
Powrót