Wynajem kampera, a brak zwrotu kaucji

• Autor wątku Autor wątku rafalu20
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
rafalu20

rafalu20

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam
Potrzebuję poradę odnośnie zwrotu kaucji za wynajem kampera. Sprawa ma się tak:
W wynajętym kalmperze uszkodziłem zderzak przy cofaniu (popękały paltiki). Przed najmem zapłaciłem kaucję 4000zł. Wynajmujący wstrzymał zwrot kaucji do momentu naprawy kampera. I tu nic dziwnego.
Następnie naprawił kampera z własnego ubezpieczenia AC (koszt naprawy ok. 5000zł). Mimo, iż kamper został naprawiony, szkoda pokryta z ubepieczenia i nie chce zwrócić mi kaucji nawet w części.
Czy w tej sytuacji wynajmujący ma prawo zatrzyamć kaucję w całości czy powinien zwrócić mi różnicę tj. pomniejszyć zwracaną kaucję tylko o faktycznie ponisione koszta tj. np. wkład własny w szkodę, koszt dostarczenia kampera do serwisu (paliwo) itp.?

A ubezpieczanie AC ma się za darmo czy trzeba je opłacać?

Po zgłoszeniu szkody z AC właściciel będzie miał zwyżki. Ma być na tym stratny?

Pejotwroc napisał:
Po zgłoszeniu szkody z AC właściciel będzie miał zwyżki.
Pewnie tak, ale to ryzyko związane z rodzajem prowadzonej działalności gospodarczej. Nie można takiego ryzyka całkowicie przerzucić na konsumenta.

rafalu20 napisał:
Czy w tej sytuacji wynajmujący ma prawo zatrzyamć kaucję w całości czy powinien zwrócić mi różnicę
Powinno być w umowie to określone jak następuje rozliczenie kaucji lub odesłanie do regulaminu i wtedy tam. Tam masz odpowiedź czy właściwie postępuje czy nie. Jeśli takich rozstrzygnięć nie ma, to moim zdaniem, skoro szkody zostały pokryte to kaucja do zwrotu. Dodatkowo kwestia kto płacił ubezpieczenie bo to też różnie bywa i niekiedy takie AC a właściwie już OC jest doliczane jako element ceny i wówczas należy przyjąć, że to ty pokryłaś szkodę bo to twoje było ubezpieczenie, i w tym momencie pojawia się pytanie o treść polisy. Do ostatecznego rozstrzygnięcia takiej sprawy trzeba więcej konkretów. Nadto jest kwestia szkód nierozliczonych w ramach ubezpieczenia jeśli wystąpiły, a to nie tylko zwyżka składki, ale także np. utrata przychodów w związku z serwisowaniem auta, utrata wartości rynkowej auta bo już w oczach potencjalnych nabywców jest pokolizyjne - nieważny stan faktyczny, nabywca widzi wymianę albo naprawę zderzaka i już w jego subiektywnej ocenie wartość auta jest niższa.
Ale ostatecznie podstawą rozliczenia kaucji są zapisy umowy.

Powrót