Wynajem + koszty uzyskanego przychodu

• Autor wątku Autor wątku navi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

navi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam,

Jestem właścicielem kamienicy, w której wynajmuję lokale na cele mieszkaniowe. Nie prowadzę działalności gospodarczej, przychody z najmu opodatkowane są na zasadach ogólnych, odprowadzaną są odpisy amortyzacyjne. Po analizie treści ustawy „o podatku dochodowym od osób fizycznych” nasuwają mi się następujące pytanie:

Jakie wydatki mogę odliczyć od uzyskiwanych przychodów w myśl Art. 16g w/w ustawy:

„13. Jeżeli środki trwałe uległy ulepszeniu w wyniku przebudowy, rozbudowy, rekonstrukcji, adaptacji lub modernizacji, wartość początkową tych środków, ustaloną zgodnie z ust. 1 i 3-11, powiększa się o sumę wydatków na ich ulepszenie, w tym także o wydatki na nabycie części składowych lub peryferyjnych, których jednostkowa cena nabycia przekracza 3.500 zł. Środki trwałe uważa się za ulepszone, gdy suma wydatków poniesionych na ich przebudowę, rozbudowę, rekonstrukcję, adaptację lub modernizację w danym roku podatkowym przekracza 3.500 zł i wydatki te powodują wzrost wartości użytkowej w stosunku do wartości z dnia przyjęcia środków trwałych do używania, mierzonej w szczególności okresem używania, zdolnością wytwórczą, jakością produktów uzyskiwanych za pomocą ulepszonych środków trwałych i kosztami ich eksploatacji. „

Czy koszty związane z drobnymi „konserwacjami” przykładowo polegającymi na częściowej „wymianie” instalacji elektrycznej, remoncie sypiącego się tynku wewnątrz mieszkania można zaliczyć w ciężar kosztów? Takowe prace w mojej ocenie nie wpływają na żadne „ulepszenia”. Jednak co na to może powiedzieć urząd skarbowy? Swoją drogę jak zdefiniować ulepszenie?.

z góry dziękuję za odpowiedź!

Pozdrawiam!

Według mnie wszystkie prace remontowe, naprawcze i konserwacyjne można zaliczyc do kosztów uzyskania przychodu.
Ja przynajmniej tak robię i tak mi powiedziano w urzędzie skarbowym.

dziękuję za odpowiedź :-)
Pozdrawiam

Powrót