wynajem krótkoterminowy

• Autor wątku Autor wątku dziVny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dziVny

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
dzień dobry,
Mam pytanie co muszę zrobić, oraz jak najkorzystniej zalegalizować wynajem krótkoterminowy. Posiadam 2 mieszkanie w turystycznym miejscu i chcę je wynajmować na zasadzie krótkoterminowej (tj. tydzien/2 tygodnie itp.) cena za dobę. Mieszkania będą wynajmowane w większości w okresie wakacyjnym. Moje pytanie. Czy muszę zakładać działalność gospodarczą, jakie podatki muszę płacić, czy jest możliwość odliczania od podatku różnych usług jak sprzątanie, remonty, czy zakup wyposażenia mieszkania itp. czy ktoś może mi wyjaśnić jak i co muszę zrobić żeby wszystko było legalne i zgodne z prawem? pozdrawiam Mariusz

Mam pytanie co muszę zrobić, oraz jak najkorzystniej zalegalizować wynajem krótkoterminowy. Posiadam 2 mieszkanie w turystycznym miejscu i chcę je wynajmować na zasadzie krótkoterminowej (tj. tydzien/2 tygodnie itp.) cena za dobę. Mieszkania będą wynajmowane w większości w okresie wakacyjnym. Moje pytanie. Czy muszę zakładać działalność gospodarczą, jakie podatki muszę płacić, czy jest możliwość odliczania od podatku różnych usług jak sprzątanie, remonty, czy zakup wyposażenia mieszkania itp. czy ktoś może mi wyjaśnić jak i co muszę zrobić żeby wszystko było legalne i zgodne z prawem? pozdrawiam Mariusz

Jak teren wiejski - to podpowiem, że agroturystyka do 5 izb jest zwolniona.
A jak teren miejski, to zasadniczo powinna być działalność gospodarcza zarejestrowana i rozliczana jak działalność - czyli albo ryczałtem 8,5% (do 100.000 zł/r) i 12,5% od nadwyżki ponad 100.000 zł (czyli tak samo jak przy "zwykłym" najmie). Albo zasady ogólne albo podatek liniowy.
Do tego składka zdrowotna (ryczałtowa przy ryczałcie, 9% od dochodu przy ogólnych, 4,9% od dochodu przy liniowym).

Przy zasadach ogólnych (PIT-36) i liniowym (PIT-36L) można odliczać wszystkie koszty, czyli sprzątanie, wyposażenie mieszkania (pow. 10.000 zł - przez amortyzację).

Działalność można zawieszać po sezonie i odwieszać tuż przed.

Istotny jest też VAT. Jeśli obroty miałyby przekroczyć 200.000 zł rocznie, to dojdzie obowiązkowa rejestracja na VAT czynny i rozliczanie VAT. Inna sprawa, że może to być wręcz korzystne w niektórych przypadkach, bo stawka VAT na usługi zakwaterowania to 8%, a do odliczenia jest najczęściej 23% z różnych zakupów do mieszkania.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
dochód szacuje na około 30 000 złoty rocznie. rozumiem że jeśli nie przekroczę 200 000 zł rocznie to nie muszę płacić VAT? jeżeli nie odprowadzam podatku VAT to też nie mogę niczego odliczyć.

Powrót