Wynajem mieszkania a płatność gotówką

• Autor wątku Autor wątku E.STERN
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

E.STERN

Użytkownik
Odpowiedzi
51
Witam serdecznie,

od czerwca 2023 roku wynajmuję mieszkanie. Mieszkanie znalazłem w internecie za sprawą ofert deweloperskich, to znaczy, to deweloperka wystawiła ofertę i była obecna podczas podpisania umowy z najemcą. Pani, która jest najemcą, prosi o płacenie za czynsz gotówką. Wcześniej mieszkał przede mną inny lokator i bardzo sobie właścicielkę zachwalał. Ba, obok mnie mieszka pare innych osób które u niej mieszkania wynajmują. Mimo wszystko, przezorny zawsze ubezpieczony i o każdej zapłacie czynszu informuję ją SMS-em. Czy w razie ewentualnych perturbacji, screeny z wiadomościami, w których informuję ją o tym, że czynsz zostawiłem w administracji (często o to prosi) ewentualnie pytam, kiedy przyjedzie odebrać czynsz osobiście, mogą stanowić wystarczający dowód wywiązania się przeze mnie z umowy? Pozdrawiam :)

Marny dowód. A przynajmniej odpisuje że dostała pieniądze? Płatność gotówką tylko za pokwitowaniem. Inaczej to proszenie się o kłopoty. Co nie znaczy że muszą być w tym konkretnym przypadku.

Tak, w sensie, zazwyczaj daje znać, że odebrała pieniądze + ona wynajmuje kilka mieszkań kilku osobom, więc myślę, że ewentualna zabawa w procesy nie byłaby jej na rękę. Ponadto, przede mną już mieszkał tu jeden facet, a przed nim jeszcze inna osoba. Także babeczka wydaje się być dość legitna.

zazwyczaj daje znać, że odebrała pieniądze

W celach dowodowych płać czynsz za pokwitowaniem jak ta pani nie chce przekazu czynszu na rachunek bankowy. Nie szukaj kłopotów!.

Wanda67 napisał:
W celach dowodowych płać czynsz za pokwitowaniem jak ta pani nie chce przekazu czynszu na rachunek bankowy. Nie szukaj kłopotów!.

Dziś napisałem do niej SMSa z prośbą, czy może potwierdzić "w razie W" że wszystkie wpłaty za czynsz są w porządku i że nie zalegam z płatnościami. Odpowiedziała, że wszystko jest w porządku z opłatami. Czy to też wystarczy w ramach ew. dowodów?

Treść tej korespondencji zachowaj w ewentualnych celach dowodowych (możesz ją wydrukować). Dmuchajmy "na zimne", bo nigdy nic nie wiadomo.

A sytuację konfliktowe często się pojawiają jak umowa się kończy i trzeba się rozliczyć z kaucją.

E.STERN napisał:
Odpowiedziała, że wszystko jest w porządku z opłatami.

W takim razie niech wystawi stosowne potwierdzenie dokonanych wpłat. To jest jej obowiązek, a nie łaska.

Powrót