Wynajem mieszkania firmie, NIE przez 1-os dział gosp.

• Autor wątku Autor wątku drobiazg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

drobiazg

Użytkownik
Odpowiedzi
52
Tytuł trochę wprowadza w błąd i jest zagmatwany, ale nie wiedziałem jak to opisac w pół zdania :)

Otóż otrzymałem mieszkanie. Chcę je wynająć, tyle że firmie (która potem odda w uzytkowanie to meiszkanie swoim pracownikom). I tu nie widze problemu. Problem widzę, a może nie powinienem? W tym, że prowadze jednoosobową działalność gospodarczą. Mieszkanie dostałem jako osoba fizyczna, no ale NIP mojej firmy i "mój" jest przecież ten sam.

Pytanie, albo raczej prośba o potwierdzenie: jesli mieszkanie dostałem jako osoba fizyczna, to moge je także wynajmować jako osoba fizyczna, prawda? Nie musze nic tu mieszac ze swoją firmą? A przynajmniej tak mi się wydaje.
Ale jak wtedy wygląda rozliczanie z firmą? Musze im wystawiać jakies rachunki, czy oni sobie już sami wciągają w koszty cenę najmu na podstawie umowy?

Moje watpliwosci biora się stąd: https://www.podatki.biz/artykuly/wynajem-mieszkania-firmie-dla-pracownikow-z-vat_52_40316.htm
Okazuje sie, ze taki najem nie jest jest zwolniony z VAT.. no i teraz pytanie, jesli umowilismy sie np. na 1000 zl za najem, to ja mam do tego doliczyc jeszcze 230 zł VATu?? Ale przeciez wynajmuje to jako osoba fizyczna ? To jak to zrobic?

Ostatnia edycja:
Powrót