Wynajem mieszkania komunalnego. Problem ze spółdzielnią

• Autor wątku Autor wątku PARG
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PARG

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam poniżej opiszę problem jaki mam.
Od ponad 2 lat pracuje za granicą i od czasu do czasu przyjeżdrzam do mieszkania(mieszkanie komunalne, całkowicie wyremontowane przeze mnie), żeby mieszkanie nie stało puste powiedziałem mojej kuzynce ze może tam mieszkać i się nim "opiekować"(płacą mi 300zl) normalny koszt wynajmu tego mieszkania to ok 1500zl. I teraz co mnie spotkało

2 tyg przed świętami przyszło pismo do mojej kuzynki ze będzie sprawdzany stan techniczny wentylacji w mieszkaniu data to 16.12.2016 o w godz popołudniowych, więc moja kuzynka czekała na nich przyszli ok 2:00 sprawdzili wszystko zapytali kto jest gł.najemcą to powiedzieli ze ja a oni tylko pilnują jak mnie nie ma w kraju. Kuzynka się zapytała dlaczego sie o to pytają a oni ze kontrola dotyczy kto mieszka a nie stanu tech. mieszkania pismo było tylko po to żeby ktoś był w domu. Powiedzieli żeby się nie martwic bo nikogo wyrzucać nie będą lecz 23.12.2016 przyszło mi pismo ze wszystkie osoby w tym ja musimy opuścić mieszkanie i je opróżnić ze wszystkich mebli do 01.02.2017 r. (jestem zameldowany w tym mieszkaniu, z kuzynka przez pierwszy rok mieliśmy podpisana umowę ze tam mieszka umowa została przedłożona do urzędu lecz jej nie przedłożyliśmy na kolejny rok)
I tu moje pytanie jak można to załatwić ponieważ nie chce stracić mieszkania mogę je wykupić jak trzeba będzie

Agnieszka3M napisał:
przecież kupiłeś dom
Co już samo w sobie na 99% stanowiło podstawę do wypowiedzenia umowy najmu mieszkania komunalnego. Gmina pewnie monitoruje dane katastralne, być może wyłapali i tak się skończyło.

Może źle to opisałem ja jestem najemca tego mieszkania komunalnego od ponad 25 lat tylko przez ostatnie 2 lata(przebywała tam ze 3 miesiące razem przez te 2 lata) mnie tam nie było a wynajmuje moja kuzynka bo potrzebowała lokum ma chwilę. Oraz nie mam innego mieszkania/domu to mieszkanie komunalne to moje jedyne miejsce gdzie jestem zameldowany i mieszkam jedynie pracuje za granica

Tylko ze nie mam gdzie się wyprowadzić to jest ten problem ponieważ pracę kończę za 2 miesiące i nie będę miał gdzie wrócić ponieważ te mieszkanie komunalne to jedyne mieszkanie gdzie mieszkam.
Ps Tak widzę o co chodzi lecz tamta sprawa dotyczyła nie mnie a mojego brata. Chociaż pisałem że chodzi o mnie lecz było mia łatwiej tak wszysyko wytłumaczyć sorki jeśli wprowadziłem kogoś w błąd

Ostatnia edycja:
I co do tego wszystkiego ma wymieniona w wątku spółdzielnia?

Zakład lokalami komunalnymi a nie spółdzielnia wypadło mi z głowy jak pisałem pierwszy raz. Ponieważ ZLK napisał pismo w którym każą mi opuścić mieszkanie

Powrót