wynajem mieszkania przez bezrobotnego a świadczenie zdrowotne z urzędu pracy

• Autor wątku Autor wątku kasiakrz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasiakrz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam :)
Jestem teraz osobą bezrobotną i otrzymuję świadczenia zdrowotne z urzędu pracy. Niedawno odziedziczyłam mieszkanie i zamierzam je wynająć, ale w urzędzie dowiedziałam się, że będę musiała się wyrejestrować i stracę prawo do świadczeń zdrowotnych. Czy jest jakaś maksymalna suma wynajmu, poniżej której nie straciłabym prawa do świadczeń zdrowotnych (połowa minimalnej płacy)? Z drugiej strony, czy jest możliwość opłacania samemu świadczeń zdrowotnych i jak to wygląda (czy można płacić tak długo jak długo się chce, jaka jest minimalna suma i co wchodzi w zakres takiego ubezpieczenia)?
Bardzo proszę o pomoc.

Kwota za jaką możesz wynająć mieszkanie żeby mieć świadczenia to max 799 zł. przynajmniej tak było gdy dzwoniłem po urzędach w grudniu 2013.

Podzwoń po różnych urzędach i popytaj jaka to kwota. Będą próbować od Ciebie wyciągnąć info ile Ty bierzesz, wówczas podaj kwotę i zobacz co powiedzą. Jak nie powiedzą Ci dokładnie jak ma być kwota na dziś to dzwoń do następnego i podaj niższa kwotę aż trafisz.

PS. Ciekawostka : Ty możesz wynająć mieszkanie i dostać 799 zł + zasiłek z PUP (jeśli pracowałaś rok). Ja jako rolnik mając 2 hektary (czyli mniejszy dochód niż 799zł) nie mogę dostać zasiłku. Ciekawe ?

Bezrobotni z hektarami.

Kwota za jaką możesz wynająć mieszkanie żeby mieć świadczenia to max 799 zł. przynajmniej tak było gdy dzwoniłem po urzędach w grudniu 2013.
Od 01.01.2014 kwota maksymalna przychodu, aby nie utracić statusu bezrobotnego to 839,99 zł.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź. :)
A jak to jest w przypadku, gdybym jednak chciała się wyrejestrować i sama sobie opłacać ubezpieczenie zdrowotne? Gdzieś znalazłam informację na internecie, że minimalna kwota, jaką można sobie opłacać to 128zł. Ale nie wiem, czy można to sobie opłacać, jak długo się chce, czy to jest jakiś ograniczony czas, i, po drugie, co wchodzi w skład takiego ubezpieczenia? Czy to jest takie samo ubezpieczenie, jak to, które jest odprowadzane przy umowie o pracę? Z jakich usług (zdrowotnych) mogłabym wtedy korzystać (szpital, jakie badania itp)?

Powrót