wynajem mieszkania przez pracodawce

• Autor wątku Autor wątku biloj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

biloj

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Chcialbym zapytac jak wyglada sytuacja z podatkiem i czy wogole istnieje jezeli pracodawca z firmą zarejestrowaną w Niemczech wynajmuje mieszkanie dla pracownika ktory pracuje na terenie Niemiec. Jakie sa warunki i zasady takiego wynajmu?

Pozdrawiam

to wszystko zależy od tego czy,
1.wynajem mieszkania jest zapewnieniem noclegu pracownikowi delegowanemu - wtedy przychodu nie ma,
2.wynajem mieszkania jest bonusem - wtedy powstaje przychód po stronie pracownika i trzeba zapłacić podatek
dla wariantu rozliczania podatków w polskim US

Witam,

Dla pracownika oddelegowanego( nie praca na delegacji) do pracy poza siedzibe firmy to zawsze jest bonus i trzeba placic podatek. Mi chodzi bardziej o prawo Niemieckie bo w takiej firmie bede zatrudniony i z niej bede oddelegowany w inne miejsce. Dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam

To znaczy pracodawca i miejsce pracy sa w Niemczech, tak? Jakie jest uzgodnione miejsce pracy w umowie, jakie jest faktyczne miejsce pracy i czy jest w umowie Versetzungsklausel?

Witam,

Pracodawca ma zarejestrowaną firme w Niemczech, a ja będę w niej zatrudniony i pracodawca bedzie wynajmował mieszkanie, jaki jest podatek i czy wogóle jest?
Pozdrawiam

Odpowiedz na wszystkie pytania, które zadałem, wówczas będę w stanie udzielić informacji.

Powrót