Wynajem przedmiotu bez DG

• Autor wątku Autor wątku Czlowiekfinn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Czlowiekfinn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
chciałbym się dowiedzieć czy mogę bez działalności gospodarczej wynajmować ozonator. Leży w domu używany od czasu do czasu, a mógłby na siebie zarabiać. Chciałbym wynajmować za cenę 70zł za dobę. Proszę o pomoc, jak to rozliczać? Czy mogę wystawiać faktury nie mając działalności gospodarczej? Jakie podatki mnie wtedy obowiązują? Jak rozliczać to z US?

Pozdrawiam Mateusz

Poczytaj o działalności nierejestrowanej.

Mass1910 napisał:
Poczytaj o działalności nierejestrowanej.

A faktycznie, w końcu istnieje coś takiego. Z tego co rozumiem powinienem wtedy rejestrować w jakiś sposób dochód. Czyli mogę wystawiać faktury? Czy do ewidencji wystarczą same umowy wynajmu? 9 zwolnienie z VAT trzeba składać jakieś podanie w US czy domyślnie się VAT nie płaci?

Poczytaj o działalności nierejestrowanej, w Internecie z pewnością znajdziesz sporo artykułów. Faktury nie wystawisz ponieważ taka działalność rozliczasz w PIT

Mass1910 napisał:
Poczytaj o działalności nierejestrowanej, w Internecie z pewnością znajdziesz sporo artykułów. Faktury nie wystawisz ponieważ taka działalność rozliczasz w PIT

Hmmm. W takim razie jaki dokument świadczy o uzyskiwanym przychodzie? Nie rozumiem tego do końca. Przecież nie kupię kasy fiskalnej.

Powrót