Wynajem/sprzedaż mieszkania otrzmanego za opiekę osoby ubezwłasnowolnionej.

• Autor wątku Autor wątku emigrant.de
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emigrant.de

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Dzień dobry.
Jestem opiekunem prawnym mojej Mamy,osoby całkowicie ubezwłasnowolnionej z powodu schizofreni trwającej ponad 30 lat,demencji I Parkinsona.
Mama od kilku lat przebywa w Domu Opieki Społecznej.
Ja,jako opiekun prawny dopłacam do pobytu Mamy w DOS,przekazywana jest tam
również ustawowo emerytura w wysokości 70 %,pozostałe 30% przekazywane jest do depozytu mamy w DPS,z czego opłacane są lekarstwa,pampersy,wizyty lekarskie itd.
Jest to kwota niewystarczająca,ja muszę dopłacać do tych wydatków.
Dodatkowo opłacam czynsz za mieszkanie własnościowe mojej mamy.
Z mieszkania od kilku lat nikt nie korzysta.
Ja mieszkam na stałe za granicą.
Rok temu zwróciłem się do sądu o wykonanie czynności prawnej wykraczającej poza zakres zarządzania majątkiem osoby ubezwłasnowolnionej polegającej na przekazaniu mi przez mamę poprzez wyznaczonego kuratora tego mieszkania w formie darowizny.

Jestem jedynym spadkobierca tego mieszkania,ustanowionym w testamencie(nie mam rodzeństwa,tata nie żyje).
Sąd a właściwie kurator nie zgodził się na takie rozwiązanie...
1.Jak się od tego odwołać..,chciałbym jako opiekun prawny wynająć to mieszkanie po uzyskaniu darowizny nawet za koszty bieżącego czynszu aby odciążyło to mój budżet.Ale do tego muszę być właścicielem .
2.Kurator zaproponował zmianę wniosku na wniosek o sprzedaż mieszkania...ale wtedy przez 12 miesięcy z otrzymanych pieniędzy pobierany byłby całkowity koszy pobytu w DPS..ok.60 tys. w skali roku...pozostała część musiała by do śmierci mamy pozostać na jej koncie.Przez kilka lat samego tylko czynszu zapłaciłem już ok.60 tys na poczet czynszu i dopłaty do pobytu Mamy w DPS.
Biorąc pod uwagę wartość mieszkania ok.160 tys..,za parę lat kwota moich dopłat za parę lat przekroczą one wartość mieszkania.
3.Zastanawiam się nad wnioskiem do sądu o darowiznę mieszkania za opiekę dożywotnią z zapisem w darowiźnie o braku możliwości sprzedaży mieszkania za życia mojej mamy ale z możliwością wynajmu mieszkania przeze mnie.
Czy w takiej sytuacji ja widziałbym jako właściciel po otrzymaniu darowizny n
p.w księdze wieczystej ?

możesz wynająć mieszkanie nie będąc jego właścicielem

Jako opiekun prawny może Pan do sądu opiekuńczego złożyć wniosek o zezwolenie na dokonanie czynności prawnej przekraczającej zwykły zarząd czyli na zawarcie w imieniu mamy umowy najmu mieszkania. Wtedy dochód mamy z umowy najmu mógłby być przeznaczony na opłatę za pobyt w DPS.

To właśnie powyżej napisałem
Mogę wynająć za zgodą sądu...tylko że te pieniądze trafią do OPS a nie DPS...czyli gmina odetchnie.
Nie po to człowiek płaci podatki żeby potem nie mógł dostać pomocy od gminy.
Wystarczy już że za leki kilkaset złotych miesięcznie dopłacam z własnej kieszeni...

Powrót