Wynajem

• Autor wątku Autor wątku muniexs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

muniexs

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam Mam takie pytanie odnośnie wynajmu. W skrócie napiszę że wynajmuje mieszkanie sama z dziećmi od ponad roku od początku nie było z niczym problemu. Od czerwca wysłał mi smsa że wypowiada mi umowę z miesięcznym wypowiedzeniem. Mam umowę na czas nieokreślony. Nie podaje przyczyny powodu nic. Dzwoniąc każe mi się wyprowadzić więc napisałam SMS że to nie zgodne z prawem. SMS jego typu że zajmie pokój bo on tak ma w umowie i będzie mieszkał jak się nie wyprowadzę. Po tych smsach sama z dziećmi wyprowadzę się koniec czerwca złoże oświadczenie że z jego winy musiałam wyprowadzić się. całe mieszkanie posprzatam zrobię zdjęcia spisze liczniki. I klucze wyślę listem poleconym z załącznikami co w kopercie się znajduje. Czy mogę złożyć mu skargę że z jego winy musiałam się wyprowadzić ? Czy warto iść na komisariat żeby zrobili notatkę przed wyprowadzka ?

Co właściwie wynajmujesz - całe mieszkanie, czy pokoje w tym mieszkaniu z dostępem do części wspólnych? Jeżeli właściciel wynajmuje tylko część mieszkania, zostawiając sobie możliwość korzystania z jednego pokoju, to ciężko będzie traktować korzystanie przez niego ze swojego prawa jako "winę", cokolwiek miało by to zmienić.

muniexs napisał:
Witam Mam takie pytanie odnośnie wynajmu. W skrócie napiszę że wynajmuje mieszkanie sama z dziećmi od ponad roku od początku nie było z niczym problemu. Od czerwca wysłał mi smsa że wypowiada mi umowę z miesięcznym wypowiedzeniem. Mam umowę na czas nieokreślony. Nie podaje przyczyny powodu nic. Dzwoniąc każe mi się wyprowadzić więc napisałam SMS że to nie zgodne z prawem. SMS jego typu że zajmie pokój bo on tak ma w umowie i będzie mieszkał jak się nie wyprowadzę. Po tych smsach sama z dziećmi wyprowadzę się koniec czerwca złoże oświadczenie że z jego winy musiałam wyprowadzić się. całe mieszkanie posprzatam zrobię zdjęcia spisze liczniki. I klucze wyślę listem poleconym z załącznikami co w kopercie się znajduje. Czy mogę złożyć mu skargę że z jego winy musiałam się wyprowadzić ? Czy warto iść na komisariat żeby zrobili notatkę przed wyprowadzka ?

Wszystko zależy od tego, co ma Pani zawarte w umowie. Jeśli w umowie stoi, że wynajęła Pani pokój z dostępem do części wspólnych ale korzysta Pani z całego mieszkania i za całe mieszkanie ponosi koszty, to ten zapis jest pozorny, a co za tym idzie - jest nieważny. Wynajmujący nie ma prawa wypowiadać umowy w sposób sprzeczny z prawem. Obowiązują go przepisy ustawy, a w tym wypadku art. 11.
Wspomniane wyżej wypowiedzenie nie będzie miało żadnej mocy, co powoduje, że umowa trwa nadal.

Pani także ma obowiązki związane z wypowiedzeniem umowy w sposób prawidłowy i może Pani złożyć wypowiedzenie tylko zgodnie z umową lub kodeksem cywilnym. W tym wypadku obowiązuje art. 688.
Jeśli zrobi to Pani bez zachowania określonego terminu, nie będzie miało takie wypowiedzenie żadnej mocy.

Co spowodowało taką zmianę w waszych stosunkach? Bo jakiś powód musi być?

Powrót