Wynajmowanie mieszkania a brak zameldowania

• Autor wątku Autor wątku onlaiv
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

onlaiv

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie!
Mam mieszkanie,ktore wynajmuje pewnej dziewczynie. Nie jest tam zameldowana (poprostu jest na czarno). Mamy umowe najmu, w ktorej jest zawarte,ze ma mi placic 200 zl. miesięcznie + rachunki. Od kilku miesięcy nie dostaje od niej przelewów.
Problem polega na tym, ze ona powiedziala, iz owszem zaplaci, ale jezeli ja wystawie jej fakture. I nie wiem co teraz???
Druga sprawa jest taka, czy ja ją moge podac w razie czego do sądu i jezeli tak to jaki jest procent na to,ze wygram?
Ponadto poinformowala mnie, ze moze zglosic do skarbówki fakt, ze mam dochod z ktorego sie nie rozliczam.
Czy moge poniesc jakies powazne tego konsekwencje?
Czy poprostu sobie odpuscic, bo ona ma nade mną przewage?
Prosze o szczególową odpowiedz i jak najszybszą,poniewaz na dniach mam sie z ni,a spotkac.
Z gory dziekuje za zainteresowanie i za pomoc

no cóż to pani popełnia wykroczenie karno skarbowe... ktorego konsekwencje w postaci kary pieniężnej z US mogą byc dużo wyższe niż ewentualny zysk z wynajmu...

a jak ta sprawa ma sie w sądzie? i co z tą fakturą,ktorą ona ode mnie oczekuje?

wystarczy że w PIT wpisze Pani ten dodatkowy dochód i już jest legalnie. (jeśli jeszcze pani nie złożyła i ta dziewczyna nie wynajmowała przed 2006)

Faktura - a z jakiej racji? Wystarczy zwykłe pokwitowanie.

Markiz32- a kto odpowiada za brak zameldowania (nawet tymczasowego) - lokator czy właściciel?

Właśnie,kto odpowiada za brak zameldowania?

I co z tym sądem,w razie gdybym ją podala na podstawie zawartej umowy?

Co do zameldowania..proszę zobaczyć w linku Markiza32 art. 29 pkt 2 a następnie w Kodeksie wykroczeń art. 147 par.2.

Powrót