Wynajmowanie mieszkania bez umowy

• Autor wątku Autor wątku fish77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fish77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!Mam dosc duzy problem jakis czas temu wynajmowalem mieszkanie pewnej rodzinie mieszkali tam okolo roku i zostawili to mieszkanie zadluzone mam przez nich zadluzenie na telefonie,i w elekrowni staralem sie jakos zmusic ich do oddania pieniedzy ale nie skutecznie ,pomagalem im tez na inne sposoby a teraz zostalem z dlugami ktore narobili oni.Niestety nie mam zadnego potwierdzenia ani zadnej umowy ze tam mieszkali rachunki tez byly tylko na mnie .Wiem ze wyjechali zagranice i napewno maja dobra sytuacje zeby splacic mnie jakos ,czy jest jakis sposob na odzyskanie mojch pieniedzy bardzo prosze o jakies porady .Bardzo dziekuje za kazda odpowiedz.

popełniłezs wykroczenie karno- skarbowe wynajmując mieszkanie bez stosownego rozliczenia się z US.... ponadto wykroczenie z dot. zamiechania zameldowania ich w swoim mieszkaniu na pobyt conajmniej czasowy...

W Sądzie Cywilnym oczywiście możesz dochodzić swojej należności ,ale ty również poniesiesz konsekwencje swoich czynów...

ps. Skoro sa narazie za granicą to jak chcesz ich skarżyć...?

Podatku od wynajmu też Pan pewnie nie opłacał. W takiej sytuacji nic nie może Pan zrobić, bo prawo nie stoi po Pana stronie.

Bardzo dziekuje za udzielona odpowiedz,nie oplacalem podatku poniewaz byla to cicha umowa miedzy nami.Rozumiem ,ze nie mam zadnych szans na uzyskanie od nich pieniedzy na pokrycie zadluzenia,ktore sami zrobili?
Czy fakt ze przebywaja za granica ale znam ich adres ma jakies znaczenie ?

Chce Pan iść do sądu? A jak pozwani zawiadomią fiskusa to jak się Pan będzie tłumaczył? Proszę rozważyć za i przeciw i podjąć decyzję.

Zawsze można zrobić korektę PITu i wpłacić zaległy podatek wraz z odsetkami (może dochód nie jest nawet zbyt duży, skoro najemcy nie zapłacili całego czynszu i pewnie jeszcze jakieś koszty można odliczyć). Gorzej, jeśli US sam wezwie do rozliczenia się z zatajonych dochodów, wtedy może być doliczona solidna kara.
Inna sprawa, że trudno byłoby dowieść przed sądem zawarcia umowy najmu i związanych z tym roszczeń skoro nie ma na to właściwie żadnego dowodu.

Powrót