wypadek drogowy po spożyciu alkoholu

• Autor wątku Autor wątku karol112zuza
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karol112zuza

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam. trzy lata temu spowodowałem wypadek drogowy znajdując się po spożyciu alkoholu /0,22 promila/. sprawa w dalszym ciągu toczy się w sądzie. proszę o informację, czy w takim przypadku wykroczenie z art. 87 k.w ulega przedawnieniu, czy też pozostaje w zwiazku z art 177k.k. z góry dziękuję za szybką odpowiedź. karol

Wykroczenie przedawnia się niezależnie od przestępstwa. Zresztą powinny w tej kwestii toczyć się dwa odrębne postępowania.

na początku dostałem zarzut z art. 177k.k w zw. z 178k.k, później jednak po kolejnych retrospektywach i opiniach biegłych okazało się, że byłem po spożyciu alkoholu. sprawa nie została wyłączona do odrębnego prowadzenia o czyny z art. 87kw i 177 k.k. Obawiam się, czy w tym przypadku będzie mowa o umyślności spowodowania wypadku w związku ze stanem po użyciu alkoholu. jak już pisałem wypadek miał miejsce trzy lata temu!!

W takim razie Sąd będzie mógł rozważać wyeliminowanie art. 178 k.k. z kwalifikacji prawnej czynu - o ile nie było faktu zbiegnięcia z miejsca zdarzenia.
Kwalifikacja zarzutu postawionego Ci obecnie wskazuje, że zarzucono Ci nieumyślne spowodowanie wypadku.
Umyślne - z uwagi na nietrzeźwość - mogło być co najwyżej naruszenie zasad bezpieczeństwa w ruchu drogowym (a to co innego niż umyślność przestępstwa), przy czym moim zdaniem umyślność naruszenia zasad bezpieczeństwa w ruchu drogowym będzie zachodziła także przy ustaleniu, że nie było nietrzeźwości, a jedynie stan po użyciu alkoholu.

Powrót