wypadek motocyklowy...co dalej?co mi się należy?

• Autor wątku Autor wątku swiezak90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

swiezak90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!
Jakoś 2-3tyg temu miałem wypadek...Jechałem motocyklem i na skrzyżowaniu wyjechał mi facet z drogi gdzie ma znak ustąp pierwszeństwa (myślał że zdąży)...zniszczony motocykl nie nadawał się do dalszej jazdy znajomy serwis go z holował z miejsca zdarzenia i jak na razie u nich stoi. Była policja pogotowie zabrało mnie do szpitala ale tego samego dnia wyszedłem. Złamana lewa ręka stłuczony lewy bark udo kolano łydka kostka liczne otarcia naskórka. Byłem już przesłuchany i ewidentnie sprawcą jest facet z puszki. Wszczęto dochodzenie o przestępstwo z art 177 będzie ustalana kara dla sprawcy. Podobno na pewno dostanie "zawiasy" może jakaś nawiązka dla poszkodowanego to już zależy od prokuratora.
I teraz facet ma OC w tej samej firmie co ja MTU. I nie wiem czy mam już do nich iść i coś z tym działać czy czekać na zakończenie leczenia (gips 8tyg + rehabilitacja)?
Z tego co już się gdzieś od kogoś dowiedziałem to z OC sprawcy powinienem dostać odszkodowanie za:
1. Uszczerbek na zdrowiu.. (rozumiem że tutaj wszystko zależy od komisji i jaki procent...ale jak to jest kto wyznacza i gdzię komisję lekarską, czy samemu trzeba się zgłosić gdzie?)
2. Zniszczenia motocykla
3. Zniszczenia ubrania tj. buty spodnie kurtka kask (czy konieczne są rachunki na te rzeczy?)
4. Transport motocykla i garażowanie (tak czy nie?)
5. Leczenie i rehabilitacja (np. ortopeda zapisał mi zastrzyki na ból kolana za które muszę wyłożyć 300zł - czego raczej nie zrobię bo na dzień dzisiejszy mnie nie stać)
6. Zwrot 20% zarobku który tracę w trakcie zwolnienia lekarskiego jak na razie 1miesiąc ale zanim zdejmą gips i przejdę reh. to dojdą kolejne 2 miechy

Pracuję nie uczę się wiec w pracy jestem ubezpieczony tak zwyczajnie pewnie w PZU czyli z PZU też mi się coś należy prawda? Kiedy i czy bezpośrednio do PZU mam zgłosić wypadek?
No i jeszcze z mojego NNW tak?

O jakieś zadośćuczynienie też się mogę starać? Za sprawiony ból, uniemożliwienie pracy i pełnego zarobku, psychiczne podłamanie przez stracony sezon motocyklowy szkody przy maszynie w którą przez zimę włożyłem dużo pracy i serca aby cieszyła oko latem na drodze?

Jak myślicie załatwiać to wszystko samemu czy zgłosić się do jakiejś firmy lub doradcy? Jeśli tak to może możecie polecić jakieś lub kogoś z Łodzi?
Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi i porady. Pozdrawiam Sebastian

Po kolei;-)

OC sprawcy
Sprawca wypadku zobowiązany jest do naprawienia wyrządzonej szkody - "zrobi to" za pomocą swojej polisy OC:-)) Domagać się możesz świadczenia z tytułu uszkodzenia motocykla, odzieży, utraty zdrowia, dochodów (jeśli jesteś w stanie udokumentować wysokość poniesionej straty).
Motocyklem MTU w sumie to może się już zająć (oględziny, wycena szkody itd.) Co do kosztów holowania i parkowania - należy to ustalić z MTU, bo to musi być koszt jakoś uzasadniony (nie na zasadzie, że znajomy trzyma mój motocykl na placu i teraz mu ubezpieczalnia wypłaci "milion pięćset sto dziewięćset").
Natomiast po zakończeniu leczenia możesz się domagać jeszcze świadczenia z tytułu uszczerbku na zdrowiu i zwrotu kosztów leczenia.

Ubezpieczenie z pracy:
To że pracujesz - wcale nie oznacza, że jesteś ubezpieczony. Pracodawca zobowiązany jest jedynie do opłacania składek ZUS a nie składek na PZU... a ZUS wypłaci Ci świadczenia tylko za wypadek w pracy (już nawet za wypadek w drodze do i z pracy ZUS nie wypłaca świadczeń). Możliwe natomiast, że w pracy macie ubezpieczenie grupowe na życie (najczęściej jest to w PZU, ale bywa i w innych firmach ubezpieczeniowych). Jest to ubezpieczenie dobrowolne (czyli nie w każdej firmie takie ubezpieczenie jest, a nawet jak jest to nie każdy pracownik od niego przystępuje - bo np. szkoda mu tych kilkudziesięciu złotych miesięcznie). Zatem musisz sprawdzić czy jesteś takim ubezpieczeniem objęty - jeśli tak, to już księgowa (lub inna osoba w firmie która odpowiada za współpracę z firmą ubezpieczeniową) pomoże Ci wypełnić dokumenty... a tu świadczenia mogą być przeróżne (za uszczerbek na zdrowiu, za każdy dzień pobytu w szpitalu... wszystko zależy od tego jaki wariant ubezpieczenia macie w firmie).

Inne ubezpieczenia
Świadczenie może Ci przysługiwać z każdej polisy NNW jaką posiadasz (pod warunkiem że doznany uraz faktycznie będzie objęty danym ubezpieczeniem). I tak może to być polisa NNW Kierowcy i Pasażerów (możliwe, że wraz ze swoim OC na motocykl ją kupiłeś), może to być polisa NNW do konta bankowego, karty kredytowej... czasem nawet ludzie nie wiedzą, że posiadają jakieś polisy NNW.

Także jak widzisz, tych świadczeń może być całe mnóstwo...

Tak jak napisał przedmówca zakres roszczeń jest dość rozbudowany tj. z OC:
- zadośćuczynienie za krzywdę
- odszkodowanie z tytułu uszczerbku w dochodzie
- odszkodowanie z tytułu kosztów leczenia, rehabilitacji, przejazdów i opieki
- odszkodowanie za motocykl i zniszczoną odzież

Bez szczegółowej analizy okoliczności związanych z osobą Poszkodowaną bardzo trudno podać kwotę zadośćuczynienia, bo odszkodowanie jest prostsze w ustalaniu.

Szkodę w motocyklu można już zgłaszać. Koszty parkowania zostaną przez Ubezpieczyciela zwrócone w wysokości uzasadnionej okolicznościami danej sprawy tj. okresem niezbędnym do likwidacji szkody.

Co do pytania czy samemu czy z pełnomocnikiem prowadzić sprawę to wszystko zależy od warunków umowy, zakresu obsługi itp. Proszę szczegółowo sprawdzać ofert i je analizować pod kątem swojej sprawy.

Dzięki za pomocne odpowiedzi..
A jak mogę udokumentować poniesione straty w dochodzie? Chodzi np. o ksero zwolnienia lekarskiego?
Z tym parkowaniem no to chyba w ten sposób że nie byłem w stanie samodzielnie z holować motocykla po wypadku i przyjechał po niego serwis w którym później ewentualnie będę naprawiał pojazd i stoi on tam do czasu wyceny zniszczeń.
Z tym PZU w pracy to dowiem się jeszcze..ale słyszałem że podobno płacą to...zobaczymy.
Ubezpieczenie NNW miałem tak jak mówisz wykupione razem z OC.

A no i chyba żeby ustalili wysokość odszkodowania za zdrowie to trzeba być po komisji lekarskiej na której ustalają procent prawda? A komisja jest chyba po całym leczeniu nie w trakcie więc i tak należność za utratę zdrowia tj. uszczerbek na zdrowiu i koszty leczenia wypłacą po wszystkim tzn po całym leczeniu. No chyba że ja to źle rozumiem...:smile: to poprawcie proszę.

Dzięki za podpowiedzi. pozdrawiam

czy odszkodowanie za strój motocyklowy należy się w pełnej wysokości czy ubezpieczyciel sprawcy ma prawo potrącić sobie jakieś kwoty za fakt, że nie był on nowy?
np kask trzeba kupić nowy, bo jest "jednorazowego" użytku, co w takiej sytaucji? przywrócenie do stanu sprzed szkody moze powodowac konieczność zastąpienia uszkodzonych części nowymi

dochodza jescze tzw. kopszty opieki i wyreki swiadczonej przez osobę trzecia lub osobe najblizsza zgodnie ze stawkami PKPS

Powrót