Wypadek na Niemickich tablicach

• Autor wątku Autor wątku Datas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Datas

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Witam.
Będąc w Polsce na święta miałem wypadek samochodowy. Ja jestem zameldowany w Niemczech i samochód jest zarejestrowany na mnie (Niemieckie tablice). Uderzył we mnie samochód na Polskich tablicach. Przyznał się do winy, spisaliśmy oświadczenie. Jestem umówiony na oględziny auta przez rzeczoznawcę.
Czy rzeczoznawca wylicza mi koszt szkody po "Polskich realiach"? Jeżeli tak to czy mogę się nie zgodzić na kwotę wyliczoną przez rzeczoznawcę i zabrać samochód do Niemiec. Tam dokonać wyceny przez Niemieckiego rzeczoznawcę i przesłać do Polskiej ubezpieczalni? Z tego co wiem w Polsce są dużo niższe stawki. Nie zamierzam go naprawiać ponieważ jak dla mnie jest zbyt mocno uszkodzony. Ma wgnieciony cały bok i wystrzeliła poduszka.
Samochód to Mercedes e280 z 2007r.

Ubezpieczalnia sprawcy działa w PL, więc auto winno być naprawione w Polsce. Z oceną rzeczoznawcy zawsze może się Pan nie zgodzić. Telefon na infolinię ubezpieczyciela na pewno wyjaśni wiele kwestii.

Temat do przeniesienia do działu UBEZPIECZENIA I POLISY.

po pierwsze ubezpieczyciel nie może na mnie wymusić miejsca naprawy samochodu. Po drugie, ja go nie zamierzam naprawiać. W Polsce wycena naprawy jest śmiesznie niska 65zł/h

Ubezpieczalnia jest zarejestrowana w polsce, więc rzeczoznawca będzie wyliczał szkody na podstawie programu, ubezpieczeń w całej europie. Czy na aucie będzie policzona szkoda całkowita zależy od ilości uszkodzonych części, na podstawie których będzie wyliczona różnica wartości wraku auta, a wartością rynkową.

Jeśli kwota odszkodowania, nie odpowiada poszkodowanemu - może on się odwoływać. W takim przypadku, trzeba już czekać na odpowiedź ze strony ubezpieczyciela.

Powrót