wypadek pierwszego dnia niemczy

• Autor wątku Autor wątku j2n2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

j2n2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam mam taki problem ;26.o9.2011 miałem wypadek w pracy do był moj pierwszy dzien pracy ,umowa na stałe . wypadek miałem w pracy połamalo my palca przyjechała karetka i pojechałem do szpytala i dostałem 4 tygodnie zwolnienia wypadkowego od 26.09.2011 do 25.10.2011 jak byłem teraz w szpitalu dostałem jeszcze na 2 tygodnie do 07.11.2011i mam pytanie kiedy moge otrzymać pinadzie za zwolnienie .

Czlowieku skad ktos ma Ci cos powiedziec?? Jak kazdy chyba pierwszy raz takie cos czyta.

Jak zyje ponad XX lat tak pierwszy raz czytam takie cos. Ze pierwszy dzien w pracy i wypadek i 4tydnie wolnego.

Czlowieku Ja na Twoim miejscu to martwilbym sie o dalsza prace a nie o kase. (to tak od siebie)

no spoko ale miałem wypadek do chyba cos dostanie zwolnienie mam ze szpytala jako (wypadek przy pracy)jestem na warunkach niemeckich .

Czlowieku jak pracujesz w niemczech, to wejdz na forum dojczland i tam pytaj jak to jest w ich kraju!.

Czlowieku co nasze durne przepisy maja do zagranicznych???

Pracujecie w danym kraju na papierach to tam szukajcie pomocy. Przeciez sa instytucje, ambasady i biura pracy.

dziekuje (belunia) moze jest ktos kto moze my pomoc dziekuje z góry .:roll:

Generalnie system w Niemczech jest taki:
- przez pierwsze 6 tyogdni zwolnienia lekarskiego placi pracodawca, potem Kasa Chorych
Wyjatek: pierwsze 4 tyogdnie pracy- jesli ktos zachoruje w tym okresie, to placi od razu Kasa Chorych, pracodawca nie musi, pod warunkiem oczywiscie, ze bylo sie zameldowanym w tzw. panstwowej kasie chorych

Wyjatek od wyjatku: za wypadku przy pracy placi tzw. Berufsgenossenschaft, to jest taki jakby specjalistyczny filar niemieckiego ubezpieczenia spoleczenego, ktory jest odpowiedzialny za ubezpieczenie wypadkowe (tylko wypadki w pracy).

Wiec musisz sie zglosic do Berufsgenossenschaft i z nimi wyjasniac wszystko.

a co do jest ten Berufsgenossenschaft gdzie tego szukac .

Berufsgenossenschaft-stowarzyszenie branżowe dla ubezpieczenia następstw nieszczęśliwych wypadków

witam mam jeszcze pytanie ile jest czasu na powstanie protokowu z wypadku , ci jest jakisz termin tu . Z góry dziękuje

Powrót