Wypadek przy pracy a wynagrodzenie

• Autor wątku Autor wątku marcienki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcienki

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Hej! Mialem wypadek przy pracy. Bhpowiec stworzyl dokumentacje i w jego opinii zdarzenie można uznac za wypadek przy pracy. Jedbak pracodawca wyplaca mi tylko 80% wynagrodzenia za marzec oraz zaledwie 50% za kwiecień. Chorobowe mialem od 20marca do 2 kwietnia wiec 2 tygodnie. Pracodawca tlumaczy sie ze zus wyplaci reszte chociaz wiem ze pierwsze 33 dni wyplaca pracodawca. Cos mi tu nie gra wiec pytam... Czy zmienily sie przepisy i mam czekać na łaskę zusu?

marcienki napisał:
Czy zmienily sie przepisy i mam czekać na łaskę zusu?
Nie , przepisy się nie zmieniły - nie ma takiej stawki jak 50% wynagrodzenia za wypadek

cologniola napisał:
Nie , przepisy się nie zmieniły - nie ma takiej stawki jak 50% wynagrodzenia za wypadek
Tak to wiem ale glowne pytanie czekać za zusem czy to jedbak obowiazek pracodawcy? apomnialem dodac mam nienormowany czas pracy przy jedborodnym trybie godzon czy hakos tak. Wiem wałek... Bo albo jedno albo drugie

Ostatnia edycja:
50% wynagrodzenia przysługuje za "siłę wyższą", w ciągu roku jest akurat 2 dni. Sprawdź czy pracodawca nie klepnął Tobie za 1 i 2 dzień kwietnia takiego urlopu, chociaż skoro miałeś L4 to powinieneś dostać 80%.
Jak miałem kiedyś wypadek w pracy to za miesiąc w którym był wypadek dostałem 80%, ale w następnym miesiącu gdy BHPowiec i zarząd firmy podpisali się pod tym wypadkiem to dodali mi resztę 20% wypłaty.

Radzę sprawdzić pasek płacowy za miesiąc marzec i kwiecień.

Rajkocik napisał:
50% wynagrodzenia przysługuje za "siłę wyższą", w ciągu roku jest akurat 2 dni. Sprawdź czy pracodawca nie klepnął Tobie za 1 i 2 dzień kwietnia takiego urlopu, chociaż skoro miałeś L4 to powinieneś dostać 80%.
Jak miałem kiedyś wypadek w pracy to za miesiąc w którym był wypadek dostałem 80%, ale w następnym miesiącu gdy BHPowiec i zarząd firmy podpisali się pod tym wypadkiem to dodali mi resztę 20% wypłaty.

Radzę sprawdzić pasek płacowy za miesiąc marzec i kwiecień.
Trzeba takie dostawac... To jest dobra wola pracodawcy a nasz tskiej woli nie wykazuje

marcienki napisał:
Trzeba takie dostawac... To jest dobra wola pracodawcy a nasz tskiej woli nie wykazuje
Zgodnie z art. 85 § 5 Kodeksu pracy, na żądanie pracownika, pracodawca jest obowiązany udostępnić dokumenty, na podstawie których zostało obliczone jego wynagrodzenie.

marcienki napisał:
apomnialem dodac mam nienormowany czas pracy przy jedborodnym trybie godzon czy hakos tak.
Nie ma takiego czegoś jak nienormowany czas pracy
Dokumentuj sobie czas pracy , a potem sad

cologniola napisał:
Nie ma takiego czegoś jak nienormowany czas pracy
Dokumentuj sobie czas pracy , a potem sad
Kto w gastro pracuje sie w cyrku nie smieje. Mam zal do poprzednich pokolen kucharzy bo pozwolili na taka wolna Amerykankę w calej branzy

marcienki napisał:
Mam zal do poprzednich pokolen kucharz
Powinieneś mieć żal do siebie ,że pozwalasz na takie traktowanie przez pracodawcę
Nie znasz takiej instytucji jak PIP ?
wolna amerykanka jest tam gdzie jest na to zgoda

cologniola napisał:
Powinieneś mieć żal do siebie ,że pozwalasz na takie traktowanie przez pracodawcę
Nie znasz takiej instytucji jak PIP ?
wolna amerykanka jest tam gdzie jest na to zgoda
Wchodza na psychikę, jak zglosisz i nas zamkna bedzoesz winny bezrobociu blisko 80 osob, bedac na bezrobociu i podejmujac tu prace zostalem przymuszony do zrzeczenia sie praw o nadgodzinach oraz pracy nocnej pomino posiafania dzieci ponizej 8 roku życia... Inaczej bym nie dostal pracy po blisko roku bezrobocia. Ktos kto tego nie przeżył nie zrozumie dlaczego ludzie zfadzaja sie na podjecie takiej decyzji

Powrót