T
TomaszekBMW
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 8
Witam....Proszę o poradę......jestem aktualnie z Tatą w Niemczech na pracy sezonowej.Tato ma urlop płatny do końca Grudnia,a następnie do 31 Grudnia jest na urlopie bezpłatnym.W czym sęk.Tato miał w czwartek wypadek przy pracy,maszyna pocharatała mu 2 palce lewej ręki,z czego ten mały amputowali mu do połowy..Mam kilka prostych pytań jak wygląda sytuacja na chwilę obecną,wiem tyle że jutro go wypiszą ze szpitala.Pielęgniarka mówiła mu że nie może pracować 6 tygodni i pytała czy To stało się w pracy..
1.Jak powinno wyglądać "chorobowe"?Ile dni/oraz stawka za dzień...(w Polsce z tego co wiem chyba 30...)
2.Jak z odszkodowaniem?
3.Czy trzeba to jescze gdzieś zglosić samemu/pracodawca?Niewiem Polski ZUS/Niemiecki urząd ?...Czy to jest w roli pracodawcy Niemieckiego i on wszystko musi załatwić?
1.Jak powinno wyglądać "chorobowe"?Ile dni/oraz stawka za dzień...(w Polsce z tego co wiem chyba 30...)
2.Jak z odszkodowaniem?
3.Czy trzeba to jescze gdzieś zglosić samemu/pracodawca?Niewiem Polski ZUS/Niemiecki urząd ?...Czy to jest w roli pracodawcy Niemieckiego i on wszystko musi załatwić?