Wypadek przy pracy w Niemczech na dzialalnosci w Polsce

• Autor wątku Autor wątku justo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

justo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Prowadze dzialalnosc w Polsce ale od czasu do czasu jade do Niemiec i Wykonuje prace dla firmy produkujacej okna. Place podatki i zus w Polsce. Wyrobilem sobie karte ubezpieczeniowa w NFZ ktora byla wazna do 04 stycznia 2010. Wiec wszystko odbywalo sie calkowicie legalnie. W grudniu 2009 przy przenoszeniu elementow okien na budowie uleglem wypadkowi. Potknelem sie o lezaca na podlodze butle z gazem w wyniku czego przewrocilem sie i zlamalem noge. Noga musiala byc od razu operowana, mam zalozone dwie sruby w srodstopiu. Moje pytanie brzmi: Czy mam prawo ubiegac sie o jakiekolwiek odszkodowanie w Niemczech i jesli tak to co mam robic???

trzeba sie dowiedziec w jakim TU jest ubezpieczona firma do ktorej nalezy butla.mozna wtedy wystapic do TU o wyplate odszkodowania z ubezpieczenia firmy, do ktorej nalezala lezaca butla. jesli byl sporzadzony protokol z wypadku i opisano tam lezacy przedmiot to jest podstawa.

Protokolu nikt nie pisal a przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo. Ja po wypadku myslalem tylko o tym zeby dostac sie do lekarza. Teraz gdy jest juz po operacji i nie boli juz tak bardzo zastanawiam sie co robic dalej. Do teraz zalatwilem na papierze, zaswiadczenie od firmy dla ktorej wykonywalem zlecenie, ze dnia tego i tego na takiej budowie itp. wydazyl sie wypadek przy pracy, oraz zeznania dwuch swiadkow ktorzy byli przy zdazeniu. Czy protokul mam sam napisac? Gdzie mam sie zglosic? I czy w ogole mam jakies szanse na pozytywne zalatwienie tej sprawy?

taki protokol powinien napisac kierownik budowy, normalnie robi to brygadzista ale pan nie byl pracownikiem tylko podwykonawca. skoro ma pan zaswiadczenie i zeznania swiadkow (w jakim jezyku?) to sa to dokumenty. ktore bedzie pan mogl przedstawic w TU

Sam nie mam pojecia jak to zrobic, znam jezyk niemiecki na tyle ze sie dogadam ale w urzedzie moze byc problem. Zna pan moze jakas kancelarie do ktorej moglbym sie udac i ktora moglaby mi ewentualnie pomoc w zalatwieniu wszystkich spraw. Zeznania swiadkuw sa w jezyku niemieckim. Dziekuje bardzo z pomoc i zycze wszystkiego dobrego.

proponuje poszukac adwokata ktory specjalizuje sie prawie wypadkowym w miescie, w ktorym doszlo do wypadku. odpadna panu koszty dojazdu adwokata na ewentualne sprawy sadowe, jesli TU nie bedzie chcialo zaplacic odszkodowania.

kolego ja troche tak z innej beczki chce sie czegos dowiedziec, a mianowicie prowadze dg i wlasnie szykuje mi sie wyjazd do Niemiec i chciałem sie dowiedziec gdzie rozliczasz podatki za f-vat wystawione w Niemczech. Z tego co mnie słuchy doszły to rozliczam u nich i jestem tak samo opodatkowany jak w Polsce. prosze o pomoc w odpowiedzi czy faktycznie tak jest.
Pozdrawiam;)

Witam ja wystawiam fakture Niemcowi (np firmie dla ktorej wykonuje zlecenie) ale podatek place tylko w Polsce i pierwsze slysze zeby jakas usluga mogla byc opodatkowana w dwuch krajach jednoczesnie. Mysle ze wszystko robie tak jak powinno byc przynajmiej mam taka nadzieje. Pozdrawiam

Powrót