wypadek przy pracy

• Autor wątku Autor wątku 82serek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
8

82serek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
witam mialem wypadek w niemczech straciłem 3 palce,sozialgericht uznał to za wypadek przy pracy wyrok jest juz prawomocny,ile mogę dostac renty?była to praca na czarno jakieś 10 lat temu kiedy nie byliśmy w uni ale miałem duzo swiadkow pracodawca całe życie mial firme i zajmował sie produkcja i sprzedaza drewna opałowego,papiery ze szpitala itd wiec adwokat wygrał dla mnie ta sprawe troche to trawo poniewaz dopiero czwarty z kolei poradził sobie z ta sprawą?moj kolega który takze mial wypadek w niemczech na czarno otrzymuje teraz 350euro ale to bylo z 15 lat temu a nie ubiega sie o powyzke poniewaz uszkodzil sobie oko a teraz jest wszystko w pożadku takze komisja lekarska mogłaby jemu odebrac wiec moje pytanie ile wynosi obecnie w niemczech renta chorobowa?

za palce troche dostaniesz, najlepiej zalatw sobie prawnika do tego tez, bo Cie oszukaja jak sam bedziesz zalatwial... oni maja prawo wsteczne, skoro kare za nieubezpieczenia sa i dzialaja do tylu to dobry prawnik wyciagnie teraz rente dla Ciebie od momentu wypadku. Powodzenia.

prawnik jest ten co sprawe wygrał bedzie nad tym czuwał bo to ubezpieczalnia tego u ktorego miałem wypadek będzie to naliczac.

praca na czarno i renta?
w Niemczech pracują ludzie bez nogi i renty nie maja :)

coś w tym dziwnego widzisz znajomy pracował na czarno uszkodzil sobie oko przy wycinaniu żywopłotu dostał odszkodoawanie i rente do tej pory na konto mu wpływa euro,wypadek był 15 lat temu ,dodam jeszce ze on na to oko widzi i jest wszystko w porzadku.Jego sprawa była prostrza poniewaz pracodawca powiedzial ze pracował dla niego a moj sie wypierał dlatego sprawa poszła do sadu który uznal wypadek przy pracy.Ta instytucja która wypłaca nazywa się tam Berufsgenossenschaft i ona bedzie dla mnie to naliczac,nawet ich adwokat apelacji nie składał wyrok juz jest prawomocny ja tam nie widze w tym nic dziwnego:D Oczywicie jestem tylko częciowo niezdolny do pracy wiec dotane tylko jaks tam procent,a ten bez nogi powinien walczyc o swoje dobry adwokat wszystko zalatwi:)

Ostatnia edycja:
Powrót