wypadek samochodowy

• Autor wątku Autor wątku haszysz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

haszysz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam,

mam spory problem i brak pojęcia jak się to rozegra, a mianowicie:
spowodowałem wypadek samochodowy w niemczech, zdarzenie miało miejsce na skrzyżowaniu równorzędnym, strefa 30km/h, jechałem z odpowiednią prędkością jednak samochód nadjeżdżający z prawej strony uderzył centralnie w mój bok, jechał zdecydowanie szybciej (na oko 60km/h). Wina oczywiście po mojej stronie.

moje auto na polskich rejstracjach, brak ubezpieczenia, brak przeglądu, drugi kierowca z obywatel albani na stałe mieszkający w niemczech. ze mną jechała koleżanka, doznała kilku skaleczeń miała szyty nos i wargę, z drugim kierowcą jechała zona i dwójka nieletnich dzieci - nic im się nie stało jednak oczywiście w szpitalu udawali ból karku, brzucha itd. nikt w szpitalu nie pozostał.

policja nałożyła mi najmniejszy mandat ze względu na moje zarobki. na miejsce przyjechała policja i 2 karetki.
mam kilka pytań:

1. jakich kosztów powinienem się spodziewać, czy będą brane pod uwagę moje zarobki? zarabiam 1100 euro netto/mc

2. nie mam oszczędności, jedynie pracę, czy jeśli kwota będzie duża będę miał możliwość spłaty w ratach bez odsetek czy raczej komornik od razu będzie mi wszystko zabierał?

3. jeśli kwota rozłożona zostanie na raty to czy rata będzie stałą kwotą już niezależną potem od dochodów czy zabierane mi będzie wszystko powyżej minimum które musi mi zostać na życie (ile wynosi to minium?)

4. czy da się od tego ucieć? jeśli wrócę do polski lub wyjadę do angli? lepiej wyjechać przed rozprawą czy dopiero po ogłoszeniu wyroku czy wcale?

5. ile trzeba czekać na rozprawę, ile na wyrok, i ile czasu mam do pierwszej płatności? chciałbym wiedzieć ile uda mi się odłożyć do czasu aż trzeba będzie zacząć płacić

6. brać adwokata czy nie warto?

7. czy jeśli już zostanie ogłoszona kwota to lepiej wziąć kredyt w banku i potem spłacać bankowi kredyt czy lepiej spłacać (no właśnie komu będę musiał płacić poszkodowanemu/państu/ubezpieczycielowi ?)

8. proszę o wszelkie rady które będą mi pomocne

Pozdrawiam.

Jeśli te lekko poranione osoby nie złożą przeciwko Tobie wniosku o ściganie, to nie będzie żadnej sprawy karnej dot. wypadku; będzie natomiast mandat za wykroczenie, ponieważ naruszyłeś prawo pierwszeństwa przejazdu. Ale jest inny problem poważny, a mianowicie jazda samochodem bez ubezpieczenia OC, czyli od odpowiedzialności cywilnej. Jazda bez ubezpieczenia w Niemczech jest przestępstwem z § 6 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych i podlega karze pozbawienia wolności do 1 roku albo karze grzywny. Poza tym, jeśli auto nie było ubezpieczone, to odszkodowanie za szkody tamtego innego samochodu będziesz musiał zapłacić Ty osobiście, wzgl. posiadacz tego auta, czyli ten, na kogo to auto jest zarejestrowane wraz z Tobą solidarnie. To samo dotyczy ewentualnych roszczeń odszkodowawczych osób, które w tym wypadku odniosły te lekkie obrażenia. Jeśli zażądają jakiegoś odszkodowania, zadośćuczynienia, to będziesz musiał je płacić z własnej kieszeni.

Dziękuję za odpowiedź, oczywiście wiedziałem już że muszę pokryć wszystko z własnej kieszeni ale jeśli nie mam takich pieniędzy to czy poszkodowanemu wypłaci jego ubezpieczyciel bądź państwo a ja będę musiał im spłacać czy jednak będę musiał płacić bezpośrednio poszkodowanemu? i drugie pytanie do Twojej odpowiedzi: nie wiedziałem że grodzi za to do 1 roku więzienia, czy będę za to ścigany poza niemcami jeśli wrócę do polski lub wyjadę do angli?

Jeśli chodzi o ten uszkodzony drugi samochód, to koszty naprawy może pokryć spółka ubezpieczeniowa, w której samochód był ubezpieczony na zasadzie "Casko". Oczywiście tylko wówczas, jeśli takie ubezpieczenie było zawarte (nie jest ono obowiązkowe) i jeśli posiadacz tego samochodu będzie chciał z tego skorzystać, ale korzystać z tego nie musi. Jeśli szkoda wyrównana będzie z ubezpieczenia "casko", to ta spółka ubezpieczeniowa będzie miała regres do Ciebie, o zapłatę tego, co sama jako odszkodowanie wypłaciła. Państwo nie pokrywa w Niemczech żadnych prywatnych szkód drogowych. Jeśli chodzi o ściganie z powodu jazdy nieubezpieczonym samochodem, to na pewno będzie wszczęte postępowanie karne. Jeśli nie będziesz reagował na jakieś wezwania sądu, to sąd może wydać nakaz aresztowania, ale tylko wewnątrzniemiecki nakaz aresztowania, ponieważ praktyka niemiecka jest taka, że w drobnych sprawach, gdzie zagrożenie karą pozbawienia wolności leży poniżej 2 lat, nie wydawane są europejskie nakazy aresztowania. Jeśli dostaniesz jakiekowliek pismo od niem. policji lub prokuratury w sprawie tej sprawy z powodu jazdy bez ubezpieczenia, to reaguj, odpisuj, bo milczenie jest najgorszym sposobem zachowania w tego typu sprawach i kończy się wydaniem niemieckiego nakazu aresztowania.

rozumiem, czy jeśli chodzi o zwrot wszystkich kosztów (naprawy samochodu, przyjazdu pogotowia, odszkodowania zdrowotnego jesli będą się ubiegać) to czy za to też będą mnie ścigać tylko w niemczech? czy mogę za to dotsac pozbawienie wolności jesli ucieknę do polski lub angli (gdzie lepiej?) ?

Karanie więzieniem w Prusach za niepłacenie długów zniósł król Fryderyk II już ok. roku 1750-tego, a car w Rosji w 1765 roku. Więzieniem karze się za popełnianie przestępstw z kodeksu karnego lub innych ustaw karnych, a nie za niepłacenie długów. W Twoim przypadku ukarany możesz być w postępowaniu karnym tylko za to, że jeździłeś po niemieckich drogach bez ubezpieczenia OC, czyli ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej. Jak już pisałem, jest to w Niemczech przestępstwo, wprawdzie zagrożone jest on karą pozbawienia wolności do 1 roku, ale to mało prawdopodobne, żebyś został za to skazany na karę pozbawienia wolności, jeśli popełniłeś to w Niemczech pierwszy raz. W rachubę wchodzi kara grzywny. Jeśli chodzi o te inne sprawy, tzn. odszkodowania itd., to niestety, długi trzeba płacić, bo ścigał będzie komornik. Powinieneś wiedzieć, że wdzisiejszych, unijno-europejskich czasach, komornik polski może zciągać dług z niemieckiego wyroku, tak samo, jak komornik niemiecki lub komornik angielski mogą zciągać dług z polskiego wyroku lub nakazu zapłaty.

Ostatnia edycja:
jak zatem zostana ustalone moje płatności? czy zostanie mi to rozłożone na raty tak bym był to w stanie spłacić? najlepiej by było gdybym poprostu płacił miesięczne raty dostosowane do moich zarobków.

Powrót