Wypadek w pracy

• Autor wątku Autor wątku krzysiek80
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krzysiek80

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam mialem wypadek w pracy w niemczech mam zlamana kosc dloni jestem na zwolinieniu i mam pytanie kto palci mi chorobowe AOK czy pracodawca?
pozdrawiam

temat juz chyba kilkanascie razy omawiany byl na forum

Generalnie przez pierwsze 6 tygodni pracodawca, potem AOK, albo jesli to byl wypadek przy pracy uznany oficjalnie, specjalny pion ubezpieczenia spoleczenego, Berufsgenossenschaft

jesli jesteś pracownikiem dluzej niż 4 tyg to pierwsze 6 tyg płaci pracodawca póżniej kasa chorych po przedstawieniu tzw.auszahlungsschein, który wypełnia lekarz i ty, pracodawca musi przekazać kasie chorych potwierdzenie o twoich zarobkach, na tej podstawie obliczane jest twoje chorobowe (ok70% brutto, nie wiecej niz 90%netto, za kazdy dzien kalendarzowy) chorobowe jest płacone do daty wypełnienia auszahlungsschein, czyli przy długim chorobowym np. zwolnienie wystawiane co dwa tygodnie najlepiej wysłac jeden auszahlungsschein na miesiąc.

Auszahlungsschein für Krankengeld - so können Sie die Krankengeldauszahlung beschleunigen

Arbeitsunfähigkeit – Rechte und Pflichten » arbeits-abc.de

Jesli w dniu wypadku byłes pracownikiem krócej niz 4 tygodnie, to do 4-go tygodnia twojego zatrudnienia płaci kasa, pożniej 6 tyg. pracodawca, i dalej znów kasa.

Powrót