Wypadek w pracy

• Autor wątku Autor wątku miskazua
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

miskazua

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,
miałem wypadek w pracy tj. przy rozładunku tira z paczek kurierskich, kierowca ruszył i spadłem z rampy (około 2m) oraz na mnie spadły paczki. Ewidentna wina kierowcy tira, gdyż ruszył na samym początku rozładunku. Mam stwierdzone skręcenie zwichnięcie i naderwanie więzadeł w odcinku szyjnym (uraz S13) oraz kompresyjne złamanie trzonów. Miałem umowę o pracę na miesiąc. Firma zatrudniła mnie przez agencję pracy. Agencja pracy pobierała 4,50 zł na ubezpieczenie NNW.
O jakie jeszcze odszkodowania mogę się ubiegać, oprócz ubezpieczenia NNW AP oraz jednorazowego odszkodowania z ZUS?

W jaki sposób mam uzyskać OC sprawcy pojazdu? Czy policja, która przyjechała mogła spisać takie dane?

dane pojazdu powinny być zapisane w protokole powypadkowym, a ubezpieczyciela można znaleźć na stronie UFG. jeżeli w protokole powypadkowym nie ma danych pojazdu to trzeba zwrócić się do Policji o wydanie zaświadczenia

Przysługuje mi zasiłek chorobowy z ZUS. Składałem wnioski Z10 i Z53, pracodawca wysłał do ZUS tylko zaświadczenie Z3, czy pracodawca ma również obowiązek wysłać protokół wypadku do ZUS? Umowa skończyła się 31 października, dalej jestem na zwolnieniu lekarskim

Powrót