Wypadek w zlobku - brak polisy OC

• Autor wątku Autor wątku Kajetan888
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kajetan888

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzien dobry.

W zlobku, do ktorego chodzi mohe dziecko mial miejsce wypadek. Potrzebna byla interwencja na pogotowiu i zszywanie rany.

Okazuje sie jednak, iz opiekunka ktora sprawowala opieke nie byla zgliszona do ubezpieczenia OC.

Znalazlem informacje, ze takie zgloszenie jest obowiazkowe:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/opieka-nad-dziecmi-w-wieku-do-lat-3-17688988/art-41

Co to dla mnie oznacza? Jakie niesie konsekwencje i sankcje dla zlobka. Co moge z tym zrobic? Poprosze o wszelkie rady. Mojemu dziecku wydarzyła sie krzywda. Wypadki maja miejsce, ale tutaj brak polisy to ewidwntnie zaniedbanie z ich strony.

Dziekuje Panstwu za wszelka pomoc.

Ostatnia edycja:
Jakie jest stanowisko żłobka?
Generalnie albo się dogadacie co do odszkodowania (np. bazując na OWU typowego OC i tabeli uszczerbka) albo pozostaje droga sądowa.

O drodze sadowej oczywiscie wiem i ja rozwazam - w kazdej chwili moge na nia wystapic niezaleznie od polisy.

Interesuje mnie jednak sam brak polisy i sankcje. Wiem, ze jest obowiazkowa.

Zlobek umywa rece - twierdzi, ze nie poczuwa sie do winy, ze byl to wypadek losowy i chyba to najbardziej mnie bulwersuje.

Przy ewentualnej sprawie sadowej jak sad poschodzi do braku polisy?

Kajetan888 napisał:
O drodze sadowej oczywiscie wiem i ja rozwazam - w kazdej chwili moge na nia wystapic niezaleznie od polisy.

Interesuje mnie jednak sam brak polisy i sankcje. Wiem, ze jest obowiazkowa.

Zlobek umywa rece - twierdzi, ze nie poczuwa sie do winy, ze byl to wypadek losowy i chyba to najbardziej mnie bulwersuje.

Przy ewentualnej sprawie sadowej jak sad poschodzi do braku polisy?
Nie ma sankcji. Jedyną konsekwencją jest osobista odpowiedzialność opiekuna, jeśli przed sądem udowodnisz winę. Brak polisy nie oznacza, że sąd automatycznie uzna winę.

A nie lepiej sam zlobek pozwac? To jego pracownica. To on powinien miec polise i to jego niedopatrzenie. Nie zalezy mi na pozywaniu samej opiekunki.

Powrót