Wypadek z udziałem rowerzysty

• Autor wątku Autor wątku klaper78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

klaper78

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Rok temu miałem wypadek z udziałem rowerzysty (zawinił rowerzysta), gdzie uległ zniszczeniu mój samochód i zastała poszkodowana moja żona. W związku z tym mam pytanie: jak uzyskać odszkodowanie od rowerzysty za zniszczony samochód? Czy jest możliwość uzyskania odszkodowania z UFG.
Pozdrawiam.

UFG nie odpowiada w takim przypadku, pozostaje droga sądowa przeciwko rowerzyście, chyba że zechce zapłacić dobrowolnie.

A konkretnie założenie sprawy w Sądie cywilnym

klaper78 napisał:
wypadek z udziałem rowerzysty (zawinił rowerzysta)

Czy faktycznie szkoda nastąpiła wyłącznie z winy rowerzysty? Pamiętaj, że jako posiadacz pojazdu ponosisz odpowiedzialność za szkody na zasadzie ryzyka( art. 436.1 w zw. 635.1 KC), a nie winy. Wobec czego ponosisz odpowiedzialność za szkodę wyrządzoną komukolwiek przez ruch tego pojazdu. Pisze to dlatego, że może być taka sytuacja, że rowerzysta jeśli nie ponosi wyłącznej winy za szkodę, otrzyma od Ciebie odszkodowanie ( z ubezp. OC). Moze dla Ciebie wydaje sie to kuriozalne, ale jestem dostatecznie przekonany, ze raczej tak to sie skończy. Możesz zapoznać się z dość bogatym orzecznictwem SN na ten temat.

Witam ponownie.
Dziękuję za wszystkie porady. Trochę mnie zmartwiły, ale cóż... takie mamy prawo. Widać w moim przypadku sprawca jest w lepszej sytuacji ode mnie.

Powrót