Wypadniecie z chorobowego DG a zwolnienia - odmowa

• Autor wątku Autor wątku kasia889
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasia889

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzien dobry,

prowadze jednoosobowa dzialalnosc, z uwagi na pomylke ksiegowej w pewnym momencie wypadlam z chorobowego, w czerwcu zlamalam reke i okazalo sie ze spedzilam 2 miesiace na zwolnieniu bez prawa do zasilku.

bylam trzykrotnie w zus i okazalo sie ze zgloszenie do ubezpieczenia chorobowego bylo zrobione ale przez kilka miesiecy deklaracje skladane byly bez chorobowego.

Siedzac przy okienku ustalilam z pracownicami co mam robic:
1. zlozyc pismo o okresach podlegania ubezpieczeniu - złożone - wyszły przerwy.
2. powiedziano mi ze aby uporzadkowac sytuację nie ma sensu uzupelniac platnosci tylko trzeba mnie wyrejestrowac z chorobowego od poczatku roku i zarejestrowac na nowo od dnia biezacego. - zrobione.
3. mialam placic 3 miesiace zus o czasie aby nabyc prawo do chorobowego a nastepnie przyjsc do ZUS i zlozyc moje zwolnienia lekarskie za zlamana reke i zlozyc wniosek o chorobowe za ten okres - na to jest 6 miesiecy.
4. leczenie zakonczylam 31 lipca, teraz we wrześniu zaplacilam trzeci miesiac zus z chorobowym.
5. poszlam do zus zlozylam zwolnienia i wniosek o chorobowe
6. odmowiono mi wyplaty mowiac ze zwolnienia dotycza okresu kiedy nie podlegalam ubezpieczeniu chorobowemu.

troche mnie zatkalo bo
- pracownik wprowadzil mnie w blad? kazal sie wyrejestrowac ze zgloszonego chorobowego zamiast zaplacic skladki zeby je uzupelnic?
- walczylam pol roku o to aby przywrocic prawo i moc skorzystac z chorobowego za 2 miesiace niezdolnosci do pracy ze zlamana reka
- rozwiazanie podane przez pracownikow bylo kilka razy konsultowane i takie mialam przyjac sciezki dzialania aby otrzymac chorobowe.

czy cos zrobilam zle?
moze powinnam po zaplaceniu trzech miesiecy jeszcze zlozyc jakis wniosek o przywrocenie chorobowego? ale to sie chyba automatycznie dzieje....

co powinnam zrobic? odwolac sie? kwota jest zawrotna - bedzie to pewnie ok 1000 zl ale chociaz tyle chcialabym dostac bo obecnie przez zamkniecie biura przez 2 miesiace mam duze tyly finansowe.

podsumowujac potrzebuje wiedziec czy moge sie odwolac i jak

Powrót