Wypis z operatu ewidencyjnego

• Autor wątku Autor wątku sarastro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sarastro

Użytkownik
Odpowiedzi
47
Chciałby zasięgnąć Waszej opinii o relacje między treścią ustawy z dnia 17 maja 1989 r. Prawo geodezyjne i kartograficzne (tekst jednolity: Dz. U. 2010 r. Nr 193 poz. 1287) - dalej ustawa, a treścią rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 17 maja 1999 r. w sprawie określenia rodzajów materiałów stanowiących państwowy zasób geodezyjny i kartograficzny, sposobu i trybu ich gromadzenia oraz udostępniania zasobu (Dz. U. Nr 49,poz.493) - dalej rozporządzenie.

Chodzi konkretnie o artykuł 24 ustawy ust. 2, 4 i 5, dotyczący charakteru ewidencji oraz szczegółów udostępniania danych ewidencji:
Art. 24 ust. 2. Informacje zawarte w operacie ewidencyjnym są jawne.
Art. 24 ust. 4. Każdy, z zastrzeżeniem ust. 5, może żądać udostępnienia informacji zawartych w operacie ewidencyjnym.
Art. 24 ust. 5. Starosta udostępnia dane ewidencji gruntów i budynków zawierające dane osobowe podmiotów, o których mowa w art. 20 ust. 2 pkt 1 i art. 51, oraz wydaje wypisy z operatu ewidencyjnego, zawierające takie dane osobowe, na żądanie:
1) właścicieli oraz osób i jednostek organizacyjnych władających gruntami, budynkami lub lokalami, których dotyczy udostępniany zbiór danych lub wypis;
2) organów administracji publicznej albo podmiotów niebędących organami administracji publicznej, realizujących, na skutek powierzenia lub zlecenia przez organ administracji publicznej, zadania publiczne związane z gruntami, budynkami lub lokalami, których dotyczy udostępniany zbiór danych lub wypis;
3) innych podmiotów niż wymienione w pkt 1 i 2, które mają interes prawny w tym zakresie.

Natomiast treść rozporządzenia stanowi:
§ 10. 1. Udostępnianie zasobu polega na umożliwieniu wglądu do oryginałów materiałów lub sprzedaży ich kopii, sporządzanych także na nośnikach informacji, na podstawie:
1) zgłoszenia prac geodezyjnych i kartograficznych, zamówień na materiały do wykonania prac geodezyjnych i kartograficznych nie podlegających zgłoszeniu lub zamówień na materiały do wykonania operatów szacunkowych nieruchomości - w zakresie zasobu bazowego i zasobu użytkowego,
2) zamówień na mapy i informacje - w zakresie zasobu użytkowego.

Na wniesione zapytanie do Wydziału Geodezji i Kartografii Starostwa Powiatowego, dotyczące możliwości uzyskanie wypisu z operatu ewidencyjnego nieruchomości, otrzymałem odpowiedź, że zgodnie z treścią § 10 rozporządzenia, materiały te mogą być udostępniane uprawnionym podmiotom prowadzącym działalność w dziedzinie geodezji i kartografii.

Moje pytanie brzmi, czy nie stoi to w sprzeczności z art. 24 ust. 2 i 3 stanowiącym, że informacje zawarte w operacie ewidencyjnym są jawne oraz każdy, z zastrzeżeniem ust. 5, może żądać udostępnienia informacji zawartych w operacie ewidencyjnym?

Sprawa jest o tyle nietypowa, że mój zamiar otrzymania wypisu z operatu ewidencyjnego wynika z prowadzonych badań genealogicznych nad historią mojej rodziny. Wydaje mi się zatem, że jako wnioskodawca wypełniam przesłanki art. 24 ust. 5. pkt 3 ustawy, jako inny podmiot niż wymieniony w pkt. 1 i 2, który ma interes prawny w tym zakresie.
Z treści forów genealogicznych wiem, że tak sformułowane wnioski są zasadniczo rozpatrywane pozytywnie.

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź i wszelkie sugestie.

Ostatnia edycja:
Powrót