C
citka_klotka
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 27
Cześć, szukam w "internetach" ale nie mogę znaleźć doprecyzowania. Może ktoś z Was zna odpowiedź. Mój przyjaciel przebywa w zakładzie karnym i odkąd tam trafił stara się o podjęcie pracy, ale spotyka się z odmową. Jakieś 2 lata przed pójściem do zakładu karnego wziął kredyt w banku (gotówkowy, nie hipoteczny) na zakup domu. Jak się okazało, że jednak przegra sprawę - sprzedał dom w systemie ratalnym żeby mieć na spłatę kredytu. Kupująca zapłaciła kilka pierwszych rat i przestała płacić, obecnie sprawa w toku u adwokata. Oczywiście bank ściga mojego przyjaciela o spłatę, nie wiem na jakim jest to etapie ale możliwe, że komorniczym. To tyle genezy.
A pytanie dotyczy zajęcia komorniczego wypiski. Jak to z nią jest? Doczytałam, że komornik ma prawo przejąć 20% najniższej krajowej. Ale nie wiem jak to w praktyce wygląda. Jak idzie wpłata do osadzonego, powiedzmy 1000 zł to najpierw komornik zabiera 20% a reszta idzie do żelaznej kasy i do osadzonego, czy najpierw są pobierane pieniądze na żelazną kasę i dopiero z tej kwoty co ma do dyspozycji osadzony w danym miesiącu komornik ma prawo pobrać 20% najniższej krajowej (o ile zostanie więcej?)
I w sumie pytanie uzupełniające - jak mój przyjaciel może się dowiedzieć czy jego konto więzienne jest zajęte przez komornika?
A pytanie dotyczy zajęcia komorniczego wypiski. Jak to z nią jest? Doczytałam, że komornik ma prawo przejąć 20% najniższej krajowej. Ale nie wiem jak to w praktyce wygląda. Jak idzie wpłata do osadzonego, powiedzmy 1000 zł to najpierw komornik zabiera 20% a reszta idzie do żelaznej kasy i do osadzonego, czy najpierw są pobierane pieniądze na żelazną kasę i dopiero z tej kwoty co ma do dyspozycji osadzony w danym miesiącu komornik ma prawo pobrać 20% najniższej krajowej (o ile zostanie więcej?)
I w sumie pytanie uzupełniające - jak mój przyjaciel może się dowiedzieć czy jego konto więzienne jest zajęte przez komornika?