Wypiska a zajęcie komornicze

• Autor wątku Autor wątku citka_klotka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

citka_klotka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Cześć, szukam w "internetach" ale nie mogę znaleźć doprecyzowania. Może ktoś z Was zna odpowiedź. Mój przyjaciel przebywa w zakładzie karnym i odkąd tam trafił stara się o podjęcie pracy, ale spotyka się z odmową. Jakieś 2 lata przed pójściem do zakładu karnego wziął kredyt w banku (gotówkowy, nie hipoteczny) na zakup domu. Jak się okazało, że jednak przegra sprawę - sprzedał dom w systemie ratalnym żeby mieć na spłatę kredytu. Kupująca zapłaciła kilka pierwszych rat i przestała płacić, obecnie sprawa w toku u adwokata. Oczywiście bank ściga mojego przyjaciela o spłatę, nie wiem na jakim jest to etapie ale możliwe, że komorniczym. To tyle genezy.

A pytanie dotyczy zajęcia komorniczego wypiski. Jak to z nią jest? Doczytałam, że komornik ma prawo przejąć 20% najniższej krajowej. Ale nie wiem jak to w praktyce wygląda. Jak idzie wpłata do osadzonego, powiedzmy 1000 zł to najpierw komornik zabiera 20% a reszta idzie do żelaznej kasy i do osadzonego, czy najpierw są pobierane pieniądze na żelazną kasę i dopiero z tej kwoty co ma do dyspozycji osadzony w danym miesiącu komornik ma prawo pobrać 20% najniższej krajowej (o ile zostanie więcej?)

I w sumie pytanie uzupełniające - jak mój przyjaciel może się dowiedzieć czy jego konto więzienne jest zajęte przez komornika?

Art. 126. [Gromadzenie środków na przejazd i utrzymanie zwolnionego skazanego]

§1. Ze środków pieniężnych otrzymywanych przez skazanego, z wyjątkiem środków, o których mowa w art. 113 § 6 pkt 1-3, środki do wysokości jednego przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia pracowników gromadzi się i zachowuje do przekazania skazanemu w chwili jego zwolnienia z zakładu karnego, z przeznaczeniem na przejazd do miejsca zamieszkania i na utrzymanie; ze środków tych nie prowadzi się egzekucji.

§2. Gromadzeniu podlega:

1) 50% kwoty zdeponowanej przez skazanego przy przyjęciu do zakładu karnego, jednak nie więcej niż kwota odpowiadająca wysokości jednego przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia pracowników;

2) 50% z przypadającego skazanemu miesięcznie wynagrodzenia za pracę po odliczeniu zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych, jednak nie więcej niż kwota stanowiąca 4% jednego przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia pracowników;

3) 50% każdego z wpływów pieniężnych skazanego niewymienionych w pkt 1 i 2, jednak nie więcej niż kwota stanowiąca 4% jednego przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia pracowników.’’

Jeśli przelejesz przyjacielowi kwotę 600 zł to dyspozycji pozostanie mu około 520 zł (po potrąceniu)

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Mass1910 napisał:
Art. 126. [Gromadzenie środków na przejazd i utrzymanie zwolnionego skazanego]

Ten przepis ma obecnie inne brzmienie. Bardzo proszę o niewprowadzanie w błąd i zwrócenie uwagi na podawania aktualnych przepisów.

Mass1910 napisał:
Jeśli przelejesz przyjacielowi kwotę 600 zł to dyspozycji pozostanie mu około 520 zł (po potrąceniu)

I to też nie jest prawdą. Nawet licząc według starych przepisów. Może podasz jak to wyliczyłeś?

Ostatnia edycja:
Powrót