Wypłacanie części kaucji za najem mieszkania

• Autor wątku Autor wątku Darjanna90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Darjanna90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Wynajmowalam mieszkanie, przy wynajmie wpłacona została kaucja 700 złotych .Ja i wynajmujacy podpisaliśmy rozwiązanie umowy , nie było odnotowane nic o tym ze jest coś uszkodzone. Wszystko było w porządku.
Gdy wynajmowalismy mieszkanie , odmalowalismy je.
Mieliśmy zostawić rachunki za farby , aby odliczyć na koniec od nich rachunek za prąd, który przyjdzie po wprowadzeniu się z mieszkania. (220zl koszt farb i tasm malarskich ) Wczoraj otrzymałam zwrot kaucji 600 zł.
Zadzwonilam do właścicieli mieszkania wyjasnic za co odciagniete zostalo 300 ! złotych. Okazalo się ze rachunek za prąd wyniósł ok 110zl , dopłata za wode 30 zł i właściciel musiał kupic plyn(50zl) na kamien w łazience ponieważ utrzymuje ze tam byl , lecz przy zdawaniu mieszkania nie było o tym mowy . Co mogę zrobić w tej sytuacji ? Jak odzyskać reszte kaucji? Czy właściciel mogl obciążyć mnie kosztami odkamieniania lazienki? Czy mogę żądać pokazania rachunków za prad wode i ten preparat ? Gdzie się z tym zgłosić?

Mam nadzieję że opisałam to jak najbardziej zrozumiale

Możesz się z nim dogadać, co do pokazania rachunków itd.
Potem jak się będzie kwota nie zgadzać - wezwanie do zwrotu określonej kwoty tytułem kaucji lub nadpłaty. Najlepiej pismem poleconym zpo, a najlepiej z kancelarii.

Piszesz o kaucji 700 i że zwrócono Ci 600. Nijak nie wychodzi mi 300 zł.

Wplacilam kaucji 700 zł . Dostałam 600 , czyli już o 100 zł za mało. Do tego koszt farb które kupiłam, a za które wlascicielka miała mi zwrócić, 200 zł.
Jeżeli przyjmujemy ze było 110 zł za prąd 30 za wodę to razem 140 złotych. Więc winna jest mi 160 złotych.

Ale interesuje mnie czy mogła obarczyc mnie odkamienianiem łazienki, skoro nie było o tym mowy i zastrzeżeń przy rozwiązywaniu umowy. I czy w ogóle warto walczyć o te pieniądze

Powrót