Wypłata alimentów

• Autor wątku Autor wątku meka2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

meka2

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Mój były mąż przez kilkanaście lat nie płacił alimentów. Jestem pełnomocnikiem mojej już obecnie pełnoletniej córki. Mój były mąż ma zakaz zbliżania się do nas na 10 lat. Ponieważ za 4 lata mógłby wprowadzić się do nas( własność po 1/2 w księdze wieczystej) podjęłam decyzję o egzekucji z połowy mieszkania należącej do niego. Dwa lata temu rozpoczęła się egzekucja. W zeszłym roku pod koniec września droga licytacji komorniczej kupiłam udziały 1/2 mieszkania. W lutym przyszło pismo od komornika o podziale uzyskanych pieniędzy i jego podział dla wierzycieli i komornika. Jedynym wierzycielem jest moja córka ( zadłużenie było także w instytucjach państwowych, ale środków było tyle, ze wystarcza na alimenty i komornika).
Do dnia dzisiejszego córka nie otrzymała alimentów. Jak ponaglić komornika żeby przelał jej środki z alimentów.
Ewa

Kontaktowałaś się z komornikiem w tej sprawie, co mówi?
Plan podziału jest już prawomocny (wniesiono jakieś zarzuty - piszesz, że było więcej wierzycieli)?

Tylko moja córka , jak dzwonię do niego to mówi ze czeka na pismo np z sądu. Jak mu mówię ze do mnie przyszło już mc temu to wtedy sprawdza i mówi no tak. Chodzi mi o to czy jest jakiś określony czas na wypłatę alimentów, bo odnoszę wrażenie, ze mu to zwisa.

meka2 napisał:
Tylko moja córka.... zadłużenie było także w instytucjach państwowych, ale środków było tyle, ze wystarcza na alimenty i komornika
Czyli inni wierzyciele byli. Jedynie w planie podziału komornik nie przydzielił im żadnej kwoty do wypłaty, ponieważ koszty egzekucji i roszczenie córki są w pozycji uprzywilejowanej i zaspakajane w pierwszej kolejności. Co wcale nie oznacza, że jak nie dostali złotówki to ich nie było. Powinni również zostać uwzględnieni w planie podziału. A to daje im prawo do wniesienia zarzutów do planu. Bez znaczenia czy te zarzuty są zasadne czy nie. Mają prawo.
jak dzwonię do niego to mówi ze czeka na pismo np z sądu.
Jakie pismo z sądu? Na zatwierdzenie planu podziału? Bez tego nikt Ci prawidłowej odpowiedzi nie udzieli. Jesteś jej pełnomocnikiem, powinnaś to wiedzieć.
czy jest jakiś określony czas na wypłatę alimentów
Bez znaczenia z jakiego tytułu jest roszczenie. Plan musi być prawomocny.

Ostatnie pismo od komornika z marca to zatwierdzenie planu podziału

Powrót