Wypłata krankengeld z Niemiec problemy

• Autor wątku Autor wątku pracownik30
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pracownik30

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam wszystkich :)
mam następujący problem otóż mój ostatni pracodawca
nie wysyła od ponad pół roku dokumentów do ubezpieczalni Aok
zaświadczenia o zarobkach i ubezpieczalnia nie może wypłacić mi
krankengeld gdyż ciągle czekają na te dokumenty od pracodawcy który
notorycznie zwodzi ubezpieczalnie że wyśle owe dokumenty.
Dodam że prawdopodnie jest tak dlatego że pracodawca oszukiwał
część pieniędzy dostawałem do ręki część na konto, nie dostawałem od
niego abrechnung i longabrechnung..
Nie wypłacił mi także wszystkich należnych pieniędzy, dodam że według
umowy o pracę dostawałem mniej pieniędzy na konto niż powinienem może to być jakiś dowód jeżeli bym posunął sprawę dalej do jakiegoś prawnika albo osoby ściągającej długi od pracodawcy.
Pomógł by ktoś co mam dalej robić, gdyż pracodawca nie chce wysłać
tego zaświadczenia o zarobkach do Aok, oraz może znają państwo jakąś osobę która poprowadziła by sprawę dalej, która jest w stanie "ściągnąć" wszelkie pozostałe należności od nieuczciwego pracodawcy.
Pozdrawiam

Jak dostawales czesc pieniedzy "do reki", to najprawdopodbniej na czarno, oszukujac urzad skarbowy i niemieckie odpowiedniki polskich skladek zusowskich. I tym samym ktos ci teraz moze zarzucic, ze jestes wspolwinny tego oszukiwania.
Tu zadna osoba cie nie "poprowadzi", tylko musisz sie udac do adwokata specjalisty od prawa pracy (Fachanwalt für Arbeitsrecht), w Niemczech jest szereg polskojezycznych adwokatow, ale ja na twoim miejscu bym szukal takiego, ktory skonczyl studia w Niemczech a nie w Polsce, bo ci ze studiami z Polski czesto sami znaja sie na prawie niemieckim tylko po lebkach.

Jest jakaś podstawa prawna według której pracodawca jest zobowiązany
do dostarczenia dokumentów do AOK ? chodzi o zaświadczenie o zarobkach
Istnieje jakaś instytucja która mogła by zmusić pracodawce do dostarczenia tych dokumentów?

Witam . mam problem dotyczący kindergeld. Pracowałam w Niemczech legalnie Z powodu choroby musiałam na parę miesięcy pojść na zwolnienie lekarskie około 6 miesięcy .[Wróciłam do Polski].Następnie po tym okresie już nie brałam zwolnienia ,ponieważ zaproponowano mi zabiegi i leczenie w Niemczech .Niestety ale ze względu na duża odległość od mojego miejsca zamieszkania nie mogłam z tego korzystać.Cały czas pobierałam kindergeld na dwoje dzieci ,czyli 6 miesięcy na zwolnieniu lekarskim i następne 6 miesięcy ,czyli około rok.Po jakimś czasie otrzymałam list że muszę za cały rok zwrocić pieniądze czyli kindergld.Niestety nie znam sie na przepisach niemieckich ,dlatego prosze o podpowiedz jak powinnam postapić w takiej sytuacji.Czy powinnam oddac kindergeld za cały rok czy może tylko za okres kiedy już nie byłam na zwolnieniu lekarskim. Proszę o podpowiedz.

KG może pobierać jedynie osoba, która odprowadza niemiecki podatek. Nie pracując nie odprowadzałaś składek. Poza tym wyjeżdżając do Pl powinnaś poinformować o tym Familienkasse.
Pieniądze należy przelać na wskazany nr konta.
Nieznajomość prawa szkodzi:(

Powrót