Wypłata nadgodzin w Niemczech - jak to wygląda w praktyce?

• Autor wątku Autor wątku Darek91
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Darek91

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!

Od 19 lipca pracuję na wielkoobszarowym gospodarstwie w wschodnich Niemczech. Przy okazji odbywam też obowiązkowy staż /praktykę na studiach.

Z pracodawcą nie mam podpisanej umowy (umowa ustna, która jak wyczytałem w internecie też może być stosowana), natomiast czas pracy i wynagrodzenie mam zawarte w dokumentach do Uczelni (48 godzin pracy w tygodniu, wynagrodzenie 1500 Euro, zakwaterowanie po stronie pracodawcy) - wychodzi ok. 200 godzin w miesiącu po 7,5 Euro, czyli minimalne wynagrodzenie w DE.

Jeszcze dodam, że na początku pracy wypełniałem jakieś kwestionariusze osobowe i dokumenty do zameldowania (potwierdzenie zameldowania dostałem).

Przechodząc do problemu:

W dniach 19-31 lipca przepracowałem 139,75 godziny, otrzymałem 650 Euro wynagrodzenia (przelew na konto pod koniec lipca).
Lohn und Gehaltdruck otrzymałem 5 sierpnia ale z tego druku nie da się wyciągnąć jakiś konkretnych informacji. Domyślam się, że 650 Euro = (13 dni / 30 dni) * 1500 Euro

W dniach 1-28 sierpnia przepracowałem 304 godziny (od 29 sierpnia jestem na kilkudniowym urlopie), otrzymałem 1500 Euro wynagrodzenia, przelew na konto przedwczoraj.

Obecnie wychodzi mi, że mam nie zapłacone za około 150 godzin.

Rozliczenie czasu pracy dokonuję na formularzach udostępnionych przez pracodawcę i oddaje je ostatniego dnia miesiąca lub na samym początku następnego.

Moje pytanie brzmi w jaki sposób / kiedy są wypłacane w Niemczech nadgodziny?

W internecie raczej można znaleźć rozważania, czy za nadgodziny i pracę w niedziele i święta jest wyższe wynagrodzenie itp. ale nie ma za bardzo przystępnych informacji jak wygląda wypłata nadgodzin.

Tutaj na forum znalazłem ciekawy temat i się zastanawiam, czy nadgodziny do pewnego momentu nie są zbierane na bufor na np. urlop?
http://forumprawne.org/niemcy/275435-nadgodziny-gleitzeitkonto.html

Temat wole poruszyć za wczasu, z jednej strony uzbiera mi się naprawdę sporo nadgodzin do połowy października a z drugiej wiem, że na tym gospodarstwie też mają trochę bałaganu z papierami i jeden student z Niemiec przez ten bałagan dopiero w sierpniu dostał za dwa miesiące wynagrodzenie.

Szefa się o wypłatę nadgodzin pytałem, ale mój niemiecki jest niestety na takim poziomie jakim jest i myślałem po rozmowie, że z sierpniową podstawą dostane wyrównanie za lipiec.

Z góry dziękuje za pomoc!
Darek

Powrót