wypłata odszkodowania z OC, a naprawa

• Autor wątku Autor wątku Davis87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Davis87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
witam

czy trzeba dokonać naprawy po otrzymaniu odszkodowania z ubezpieczenia sprawcy?

ok. rok temu miałem stłuczkę, zgłosiłem to do ubezp. sprawcy. Oni wycenili mi ją na ok 550zł odwołałem się, poszedłem do aso i dostałem wycenę na ponad 4 tys. zł. Przesłałem do do nich i po 15 min bez jakiegokolwiek targowania czy coś zgodzili się na to propozycję i jeszcze popołudniu tego samego dnia miałem pieniądze na koncie.
i pytanie czy musiałem/muszę dokonać naprawy?
w mailu napisał mi opiekun szkody ze w załączniku przesyła decyzję odnośnie wypłat odszkodowania. Tam było napisane że przyznają mi to odszkodowanie na podstawie kosztorysu co im wysłałem i pieniądze zostaną przelane na podany rachunek i tyle.

jedyne co to we wcześniejszym mailu na samym początku była taka adnotacja iż komputer losowo może wybrać mnie do werfykacji usunięcia szkody przez ich rzeczoznawce

temat wrócił po roku, ponieważ mieliśmy z żoną drugą stłuczkę i jest ta sama firma ubezpieczająca, zgadałem się w pracy o odszkodowaniach i oni mówia ze niby trzeba to robić

na internecie pisze że nie ma takiej potrzeby ze poszkodowany sam decyduje o tym czy to naprawi czy nie. wogóle nie ma obowiązku pokazania fv za naprawę

Witaj,

https://orzeczenia.ms.gov.pl/content/$N/150515000004503_IX_Ca_000457_2013_Uz_2013-10-17_002

Zwrócono uwagę, że wypłata odszkodowania z OC nie może być uzależniona od wcześniejszej naprawy samochodu z własnych środków, albowiem obowiązek naprawienia szkody przez wypłatę odpowiedniej sumy pieniężnej powstaje z chwilą wyrządzenia szkody i nie jest uzależniony od tego, czy poszkodowany dokonał naprawy rzeczy i czy w ogóle zamierza ją naprawiać.

Ubezpieczyciel jest gwarantem na którym po powzięciu odpowiedzialni spoczywa obowiązek wyrównania strat.

Wyrównanie poniesionych strat, może być w formie bezgotówkowej likwidacji szkody - wtedy to ubezpieczyciel płaci warsztatowi za naprę, a ty jako właściciel pojazdu, pozostajesz aktywną stroną z prawem o decydowaniu o swej własności i wglądu do dokumentacji.

Może nią też być forma gotówkowa, gdzie TU wypłaca pieniądze na podstawie np. kosztorysu.

Wyrównanie strat, jest ustawowym obowiązkiem ubezpieczyciel, natomiast to jak wykorzystasz pieniądze, jest w twojej gestii, a ubezpieczyciel nie może zażądać na co je przeznaczysz.

Inną kwestią jest np. ewentualna wysokość wypłaconego odszkodowania, która w formie gotówkowej przeważnie jest zaniżana. Wtedy to pozostaje złożenie reklamacji.

Art. 405 kc traktuje o bezpodstawnym wzbogaceniu się co w tym przypadku nie ma miejsca - doznałeś szkody, czyli utraty "majątku", a ubezpieczyciel ma obowiązek tą stratę wyrównać.

Powyższe stwierdzenie ma oczywiście zastosowanie, jeśli co do zasady jesteś wstanie wykazać szkodę lub jeśli taką szkodę wykaże sam ubezpieczyciel, który (teoretycznie) ma również taki ustawowy obowiązek (w praktyce robią wszystko by zaniechać wypłaty lub wypłacić jak najmniej).

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
dzięki za odpowiedz

to jeszcze mam pytanie
jak mam rozumieć ich zapis, iż mogę być wylosowany przez ich system do weryfikacji szkody? i jeśli mnie wylosują, a ja tego nie zrobię to co wtedy?

Skontaktuj się z ubezpieczycielem.

Zadaj pytanie, czy jesteś zobligowany do wykorzystania wypłaconych środków pieniężnych w ramach odszkodowania (np. OC sprawcy) do likwidacji szkody.

Jeśli odpowiedzą, że tak, zapytaj na jakiej podstawie prawnej.

Powrót