Wypłata odszkodowania

• Autor wątku Autor wątku Tomek 80
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tomek 80

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam

Przedstawię krótko zagadnienie.

W kwietniu 2015 roku wypłacono mi odszkodowanie za wywłaszczenie działki pod drogę publiczną. W/g stanu księgi wieczystej na kwiecień 2015 r. mój udział w działce to 1/5. Reszta 4/5 należy do siostry. I za taki udział wywłaszczonego kawałka dostałem odszkodowanie.

W maju 2017 roku został unieważniony testament (czyli podstawa prawa własności) i obecnie mój udział w wywłaszczonej działce to 1/2 (również w KW)

Moje pytanie: Czy mogę żądać zwrotu odszkodowania (wyrównania) do 1/2 od siostry, która na kwiecień 2015 posiadała udział 4/5, a obecnie 1/2.
Bardzo proszę o pomoc.
Dzięki.

Dziękuję za pomoc. Mam jeszcze dwa pytania:

1) Czy we wniosku o wznowienie postępowania w sprawie o ustalenie odszkodowania (z powodu pojawienia się nowych faktów i dowodów - w tym przypadku zmiana właściciela nieruchomości) mogę i powinienem zawnioskować o uchylenie (ewentualnie zmianę) ostatecznej decyzji przyznającej odszkodowanie ???

2) Jeśli decyzja (nieostateczna) byłaby zaskarżona do WSA to czy w skardze do WSA mógłbym zawnioskować o wstrzymanie wykonania decyzji czyli de facto zaniechania wypłaty odszkodowania ???

Z góry Dzięki.

Na podstawie dokładnie jakiego artykułu może nastąpić takie wznowienie postępowania w sprawie o ustalenie odszkodowania ???

Powrót