Wypłata odszkodowanie - jakieś potwierdzenie?

• Autor wątku Autor wątku Podejrzana1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Podejrzana1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
W ramach kary sądowej karnej miałam wypłacić Pokrzywdzonej ustalone wcześniej odszkodowanie na jej konto.
Wpłaciłam. Czy mam dostać jakieś oficjalnie potwierdzenie, że się wywiązałam? Ona gdzieś to musi zgłosić? Czy wystarczy, że zrobiłam przelew i już nic więcej?

Powiadamiasz sąd, który wydał wyrok.

Podepnę się. A jak uzyskać adres/nr konta bankowego poszkodowanego w wypadku drogowym. Chciałbym wpłacić nawiązkę zgodnie z wyrokiem sądu. Mam tylko imię i nazwisko poszkodowanego. Żadnych innych namiarów. Nie będę go prosił na facebook o te dane bo nawet nie wiem czy to ta sama osoba. Jak to najlepiej wykonać? Swoją drogą w sądach powinny być konta depozytowe gdzie przelewa się odszkodowania i nawiązki IMO.

Podobnie jak w poprzedniej sprawie: potrzebnych informacji udzieli Ci sąd który wydał wyrok. Napisz pismo o udostępnienie danych poszkodowanego celem uregulowania nawiązki

Problem w tym, że 2 miesiące temu napisałem drogą elektroniczną z podpisem zaufanym i nie dostałem odpowiedzi...

biezanow_123 napisał:
. Napisz pismo o udostępnienie danych poszkodowanego celem uregulowania nawiązki

Czy to ma być pismo procesowe czy wystarczy zwykły wniosek?

bhastek napisał:
Podepnę się. A jak uzyskać adres/nr konta bankowego poszkodowanego w wypadku drogowym. Chciałbym wpłacić nawiązkę zgodnie z wyrokiem sądu. Mam tylko imię i nazwisko poszkodowanego. Żadnych innych namiarów. Nie będę go prosił na facebook o te dane bo nawet nie wiem czy to ta sama osoba. Jak to najlepiej wykonać? Swoją drogą w sądach powinny być konta depozytowe gdzie przelewa się odszkodowania i nawiązki IMO.

Odnajdź Poszkodowanego, jeszcze raz przeproś, zapytaj się o samopoczucie, poproś o dane do przelewu. Będzie to takie ludzkie zachowanie.

Świetna rada. Dziękuję za wykład moralno etyczny jednakże nie tego dotyczyło pytanie. Jak już uzyskam dane takie jak adres i telefon to pewnie tak właśnie się zachowam.

bhastek napisał:
Problem w tym, że 2 miesiące temu napisałem drogą elektroniczną z podpisem zaufanym i nie dostałem odpowiedzi...

To zadzwoń do sądu i zapytaj dlaczego nie otrzymałeś odpowiedzi. To chyba najprostsze rozwiązanie.

bhastek napisał:
Swoją drogą w sądach powinny być konta depozytowe gdzie przelewa się odszkodowania i nawiązki IMO.

Istnieje przecież możliwość wpłacenia pieniędzy do depozytu jeśli nie ma kontaktu z pokrzywdzonym.

Podepnę się też pod temat. Sprawę mialam we wrześniu. Nawiązkę wraz z kosztami procesowymi dla adwokata poszkodowanej mam wypłacić od razu czy mam czekać na wyrok sądowy żeby wiedzieć ile mam wplacic

Powrót