Wypłata poszkodowanemu zadośćuczynienia a zwrot od TU.

• Autor wątku Autor wątku ArekGd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ArekGd

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Dzień dobry,

jak to jest z domaganiem się wypłaty zadośćuczynienia regresem od TU w przypadku kiedy to ja musiałem decyzją sadu zapłacić zadośćuczynienie?

Sytuacja wygląda tak, że po wypadku komunikacyjnym wyrokiem sądu karnego dostałem warunkowe umorzenie sprawy i kilka tys. do zapłaty tytułem zadośćuczynienia. Z tego co zdążyłem się zorientować to takie sprawy były wygrywane i TU powinien mi zwrócić poniesione nakłady na ten cel, ze względu, że oni też wypłacają zadośćuczynienie, a będąc po jednej stronie w takim wypadku, interesy strony przeciwnej są zaspokojone, tylko, że mając ubezpieczenie, obowiązek ten bierze na siebie TU. Tylko jak to sprawy podejść? Napisać do PZU, że zgodnie z orzeczeniem sądu zapłaciłem zadośćuczynienie i teraz wnioskuję o zwrot tego nakładu?

Ewentualnie, jaki artykuł czy paragraf mógłby mi w tym pomóc?

A przypozwales PZU? Poinformowales swojego ubezpieczyciela, ze wobec ciebie bedzie sie toczyc sprawa?

U S T AWA
z dnia 22 maja 2003 r.
o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu
Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych

Art. 20. 1. Powództwo o roszczenie wynikające z umów ubezpieczeń
obowiązkowych lub obejmujące roszczenia z tytułu tych ubezpieczeń można
wytoczyć bądź według przepisów o właściwości ogólnej, bądź przed sąd właściwy dla
miejsca zamieszkania lub siedziby poszkodowanego lub uprawnionego z umowy
ubezpieczenia, z zastrzeżeniem art. 34a.
2. W postępowaniu sądowym o naprawienie szkody objętej ubezpieczeniem
obowiązkowym odpowiedzialności cywilnej jest niezbędne przypozwanie zakładu
ubezpieczeń
. Zasadę tę stosuje się do Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego
i Polskiego Biura Ubezpieczycieli Komunikacyjnych.

Tak, ale nie było pozwu cywilnego tylko sprawa karna ;) i w wyniku orzeczenia sądu na sprawie karnej zostało zasądzone zadośćuczynienie.

No dobra, dziękuję za artykuł, bardzo pomocny.
A jak to technicznie wygląda? Wysyłam pismo do ubezpieczyciela o zwrot, czy jak to wygląda? Jaka jest droga postępowania?

Dokładnie tak, jak napisałeś w 1 poście. Pismo na adres centrali albo mail na kontakt@pzu.pl. Dołącz kopię wyroku, dowodu wpłaty na rzecz poszkodowanego i powołaj się na numer zgłoszonej szkody, jeśli go masz.

Ostatnia edycja:
A jeszcze pytanie upewniające się. Jak dostałem odpowiedź, że mam przelać pieniądze na wskazane konto, które należy do córki tej osoby, to dla ubezpieczyciela nie będzie miało to znaczenia? Czy moga być z tego powodu jakieś problemy?

Powrót