Wypłata renty rodzinnej

• Autor wątku Autor wątku stud.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stud.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam serdecznie,

dnia 28 maja doszło do zgonu rodzica, po którym przysługiwać mi będzie renta rodzinna.

Do tej pory ustaliłem, iż:

1. Kwota najniższej renty rodzinnej wynosi 1100zł. Zakład Ubezpieczeń Społecznych, przy ocenie prawa do renty rodzinnej z tytułu pobierania przez zmarłego przed jego śmiercią renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy, zakłada, iż zmarły był całkowicie niezdolny do pracy.

2. W sytuacji kiedy wniosek został złożony w następnym miesiącu po śmierci danej osoby, to renta rodzinna przysługuje mi od dnia jego śmierci.

3. Termin załatwienia sprawy wynosi 30 dni.

Co do okoliczności, które ZUS będzie badał:

1. Jestem studentem, uczę się i mam mniej niż 25 lat.
2. Akty stanu cywilnego, tj. akty zgonu sporządzone po 1 marca 2015 roku umieszczane są w rejestrze, więc dostęp do nich jest natychmiastowy. Oczywiście dołączone będą do wniosku w wersji papierowej wraz z wymaganym moim aktem urodzenia.

Wniosek zamierzam złożyć jutro, tj. dnia 5 czerwca 2019 roku.

W takim wypadku, kiedy najszybciej (zakładając jak najszybsze załatwienie sprawy) taką rentę rodzinną otrzymam i w jakiej wysokości? Renty są wypłacane z góry, więc w takim wypadku rozumiem, iż otrzymam wyrównanie za cały miesiąc czerwiec i 4 dni maja (zakładając, że pierwsza renta rodzinna zostanie wypłacona najszybciej dnia 5 lipca).

Podsumujmy.

1. Najniższa renta rodzinna wynosi 1100zł brutto (934,59zł netto)
2. Wyrównanie za miesiąc maj wynosi 124,61zł netto.
3. Wyrównanie za miesiąc czerwiec (jeżeli mi przysługuje), wynosi 934,59zł netto.
4. W związku z tym w decyzji o przyznaniu renty ZUS powinien wskazać wyrównanie w wysokości 1059,2zł netto.
5. Zakładając 30-dniowy termin załatwienia sprawy renta rodzinna zostanie wypłacona najszybciej dnia 5 lipca 2019 roku, chyba, że wystąpią okoliczności, które trzeba wyjaśnić (oczywiście, mam nadzieję, że ZUSu nie będę musiał ponaglać ani skarżyć za bezczynność albo przedłużanie załatwiania sprawy).

Pytania:

1. Czy rozumuję to dobrze?
2. Co do aktów stanu cywilnego, czy akt zgonu musi być odpisem zupełnym czy może pozostać odpisem skróconym?

Ostatnia edycja:
te 30 dni to termin instrukcyjny dla Zakładu.
Nie zawsze jest tak, że ZUS 'wyrobi' się z załatwieniem sprawy w tym terminie. Można czekać nawet 2 i 3 miesiące. Oczywiście później wypłaci rentę rodzinną z wyrównaniem od dnia złożenia wniosku.

Nie jest tak, że każdy kto złoży wniosek rentę dostanie. Trzeba spełnić kilka przesłanek, aby takie świadczenie ZUS wypłacił. Chodzi głównie o lata pracy zmarłego rodzica i odprowadzane od nich składki.

Allerhand01 napisał:
te 30 dni to termin instrukcyjny dla Zakładu.
Nie zawsze jest tak, że ZUS 'wyrobi' się z załatwieniem sprawy w tym terminie. Można czekać nawet 2 i 3 miesiące. Oczywiście później wypłaci rentę rodzinną z wyrównaniem od dnia złożenia wniosku.

Nie jest tak, że każdy kto złoży wniosek rentę dostanie. Trzeba spełnić kilka przesłanek, aby takie świadczenie ZUS wypłacił. Chodzi głównie o lata pracy zmarłego rodzica i odprowadzane od nich składki.

30 dni to termin bezwzględnie oznaczony, którego bieg przerywa się i biegnie na nowo od momentu wyjaśnienia ostatniej okoliczności.

W sytuacji, gdy składam wniosek dziś to w ciągu miesiąca dostaje decyzję lub wezwanie do uzupełnienia wniosku. Jeżeli nie dostaje nic, to urząd ponaglam. Z tego co czytam w innych postach, to przedłużanie sprawy przez ZUS często wynika właśnie z nieznajomości przepisów.

Co do tego, że muszę spełnić przesłanki odnośnie stażu pracy i okresów składkowych/bezskładkowych rodzica to piszesz bzudry.

Cytuję:
ZUS napisał:
Jeśli osoba zmarła nie miała ustalonego prawa do wymienionych
świadczeń, musisz dołączyć do wniosku także dokumenty stwierdzające
prawo do świadczeń i ich wysokość(...)

Taka konieczność więc zachodzi tylko w sytuacji, gdy osoba zmarła świadczenia nie pobierała. Jeżeli świadczenie pobierała do dnia śmierci, to znaczy, że spełniła warunki do jego uzyskania, a napisałem wyżej, że ojciec rentę pobierał.

Ostatnia edycja:
powściągnij swoje emocje! bo widzę, że Cię ponoszą.

Zwracam honor jeśli chodzi o fakt pobierania przez osobę zmarła świadczenia. Nie doczytałem tego w Twoim poście.
Tu rzeczywiście masz rację, stosownie do art. 65 ust. 1 ustawy o emeryturach i rentach z FUS, renta rodzinna przysługuje uprawnionym członkom rodziny osoby, która w chwili śmierci miała ustalone prawo do emerytury lub renty z tytułu niezdolności do pracy lub spełniała warunki wymagane do uzyskania jednego z tych świadczeń.

Co do terminu, dalej podtrzymuję to co napisałem, bo z praktyki wiem, że Zakład nie zawsze dochowuje ustawowego terminu załatwienia sprawy.

Allerhand01 napisał:
powściągnij swoje emocje! bo widzę, że Cię ponoszą.

Mój błąd. Ze swojej strony przepraszam - okoliczności nie były sprzyjające.

Mam jednak kilka pytań:

1. Złożyłem wniosek 7 czerwca br. do ZUSu niewłaściwego miejscowo tj. Toruń, natomiast właściwym jest dla mnie oddział w Bydgoszczy. Zostałem oczywiście poinformowany ustnie o tym, iż podanie zostanie przekazane jednostce właściwej miejscowo. Zastanawiam się więc czy przekazanie sprawy między terenowymi jednostkami ZUS w trybie 65 §1 k.p.a rozpoczyna bieg terminu na nowo od momentu wpłynięcia podania do organu czy termin biegnie od 7 czerwca, bo nie wiem kiedy mogę się spodziewać decyzji na PUE. Sprawa nie będzie szczególnie skomplikowana, a jeżeli już, to ZUS po upływie 30 dni powinien poinformować mnie o nowym terminie załatwienia sprawy(?).

2. Zastanawiam się też, czy ze względu na zasadę czynnego udziału strony w postępowaniu mogę uzyskiwać informacje na temat chociażby tego czy moje podanie zostało już przekazane do właściwej miejscowo jednostki terenowej ZUS oraz na jakim etapie znajduje się postępowanie, w tym czy dowody zostały przeprowadzone, a fakty i okoliczności niezbędne do rozpatrzenia sprawy wyjaśnione

ZUS stawiając od razu termin 30 dni najwyraźniej nie rozumie słów "niezwłoczne załatwienie sprawy". Jeżeli przedstawiłem im wszystkie fakty i dowody w postaci załączników, których zażądał do wniosku ERR, a które przeważają o prawie do renty rodzinnej, bo ojciec świadczenie pobierał, to nie będzie konieczne przedłużenie postępowania wyjaśniającego, w tym przeprowadzenia dowodów w postaci określenia okresów składkowych/bezskładkowych, stażu pracy ojca itp.

Mam mniej niż 25 lat, uczę się, więc decyzja to czysta formalność. a czas goni, bo środki są potrzebne.

Powrót