Wypłata składki OC po kradzieży samochodu

• Autor wątku Autor wątku csdark
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

csdark

Użytkownik
Odpowiedzi
44
Witam,
Sprawa trochę skomplikowana, samochód ubezpieczyłem w Towarzystwie Ubezpieczeniowym Cigna, we wrześniu 2006 roku, pierwszą ratę składki miałem wpłacić przelewem na konto w określonym terminie, w między czasie skaradziono mi samochód i całkowicie wyleciało mi z głowy opłacenie raty. Jako iż nie mieszkam pod wskazanym w umowie ubezpieczenia adresem, nie miałem możliwości odbierania poczty w całości. Kilka dni temu do drzwi zapukał komornik z zawiadomieniem wszczęcia postępowania egzekucyjnego odnośnie zaległego ubezpieczenia. Kwotę główną plus pozostałe koszta wpłaciłem wczoraj w całości u komornika. Pytanie dotyczy tego czy w chwili obecnej mogę wystąpić do firmy ubezpieczeniowej o zwrot składki za okres w którym już tego auta nie posiadałem, oczywiście zaświadczenie z policji mam że samochód mi skradziono, jakie są szanse na odzyskanie pieniędzy a niewykorzystany okres ubezpieczenia ?

[cytat="csdark"]Pytanie dotyczy tego czy w chwili obecnej mogę wystąpić do firmy ubezpieczeniowej o zwrot składki za okres w którym już tego auta nie posiadałem, oczywiście zaświadczenie z policji mam że samochód mi skradziono, jakie są szanse na odzyskanie pieniędzy a niewykorzystany okres ubezpieczenia ?[/cytat]
[lex:1itbhkn0]Art. 41, ust.1:
1. Zwrot składki za niewykorzystany okres ubezpieczenia przysługuje, z zastrzeżeniem ust. 2, w przypadku:

1) wyrejestrowania pojazdu mechanicznego lub udokumentowania trwałej i zupełnej utraty posiadania pojazdu mechanicznego w okolicznościach niepowodujących zmiany posiadacza, z uwzględnieniem art. 79 ust. 1 pkt 5 ustawy - Prawo o ruchu drogowym;[/lex:1itbhkn0]
Zgłaszasz fakt kradzieży pojazdu, dokument poświadczający kradzież i wyrejestrowanie, po czym dostajesz zwrot składki (mają na to zdaje się 30 dni).

Ale nie będzie to problemem że było znaczne opóźnienie w spłacie przeze mnie składki OC, tutaj nawet wkroczył komornik do akcji, a kradzież w ubezpieczalni zgłoszę też po ponad roku, także obawiam się komplikacji właśnie z tym faktem związanej.

Opóźnienie w zapłaceniu składki nie ma znaczenia. Kiedy pojazd został wyrejestrowany?

Chodzi o to że nie został wyrejestrowany, jak byłem w komendzie policji, powiedziano mi żebym nie wyrejestrowywał pojazdu bo może się znajdzie za pół roku lub za rok, 9 grudnia miną dokładnie rok i pojazd się nie znalazł.

Skoro nie został wyrejestrowany, to nie będzie zwrotu składki, bo nie ma do tego podstaw. Dodatkowo: dopóki pojazd jest zarejestrowany, to musi posiadać OC.

Nie jestem pewien ale chyba te policjanty to Ci za bardzo nie pomogly :) Z tego co mi kiedys ktos powiedzial to policja ma 30 dni na odnalezienie auta,jak w tym czasei nie znajdzie to umarza postepowanie i idziesz po kase do ubezpieczyciela(jak ubezpieczony od kradziezy) i wyrejestrowujesz.a moze to policja powinna pzreslac cos sama do wydz. komunikacji.jak za bardzo nie pomoglem to sory.pozdrawiam

[cytat="13Homer"]Skoro nie został wyrejestrowany, to nie będzie zwrotu składki, bo nie ma do tego podstaw. Dodatkowo: dopóki pojazd jest zarejestrowany, to musi posiadać OC.[/cytat] Ale zaświadczenie jest chyba podstawą do wypłaty/

Art. 41, ust.1:
1. Zwrot składki za niewykorzystany okres ubezpieczenia przysługuje, z zastrzeżeniem ust. 2, w przypadku:

1) wyrejestrowania pojazdu mechanicznego lub udokumentowania trwałej i zupełnej utraty posiadania pojazdu mechanicznego w okolicznościach niepowodujących zmiany posiadacza, z uwzględnieniem art. 79 ust. 1 pkt 5 ustawy - Prawo o ruchu drogowym;

Przecież jest napisane wyraźnie że albo pojazd wyrejestrowany, albo dokument potwierdzający utratę samochodu, ja taki dokument posiadam.

To jeszcze raz, samochód skradziono, zaświadczenie z policji o trwałej utracie samochodu bez zmiany właściciela jest, samochód jeszcze nie jest wyrejestrowany, składka OC zapłacona w całości, czy otrzymam zwrot pienidzy za niewykorzystany okres ubezpieczenia ?

[cytat="csdark"]To jeszcze raz, samochód skradziono, zaświadczenie z policji o trwałej utracie samochodu bez zmiany właściciela jest, samochód jeszcze nie jest wyrejestrowany, składka OC zapłacona w całości, czy otrzymam zwrot pienidzy za niewykorzystany okres ubezpieczenia ?[/cytat]
Moim zdaniem liczy się data na dokumencie poświadczającym trwałą utratę pojazdu.
Zastanawiam się tylko co z wyrejestrowaniem - dopóki pojazd jest zarejestrowany, to nie można nie mieć OC, więc na chłopski rozum najpierw trzeba wyrejestrować, bo inaczej grozi kara od UFG za brak polisy przez ten okres (prwie rok).

Powrót