G
gosienka02204
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Trzy dni po śmierci mojego wujka wypłaciłam pewną kwotę pieniędzy z jego konta w bankomacie. Nie mam żadnego upoważnienia do wypłaty, nie jestem również współwłaścielem konta. Wujek przed śmiercią dał mi kartę i prosił o podjęcie środków w razie jego śmierci, najprawdopodobniej wujek miał długi. Do banku nie został jeszcze dostarczony akt zgonu.
Dowiedziałam się że mogę ponieść odpowiedzialność karną za wypłatę tych środków bez odbycia się sprawy spadkowej i bez upoważnienia do korzystania z konta. Co w takiej sytuacji mogę zrobić? Czy mogę zwrócić te pieniądze do banku? czy udać się do adwokata? Dwa dni przed śmiercią wujek w obecności świadków dał mi swoją kartę do bankomatu i prosił by w razie śmierci wypłacić pieniądze i spłacić część zadłużenia.
Proszę o pomoc, z góry dziękuję i pozdrawiam.
Dowiedziałam się że mogę ponieść odpowiedzialność karną za wypłatę tych środków bez odbycia się sprawy spadkowej i bez upoważnienia do korzystania z konta. Co w takiej sytuacji mogę zrobić? Czy mogę zwrócić te pieniądze do banku? czy udać się do adwokata? Dwa dni przed śmiercią wujek w obecności świadków dał mi swoją kartę do bankomatu i prosił by w razie śmierci wypłacić pieniądze i spłacić część zadłużenia.
Proszę o pomoc, z góry dziękuję i pozdrawiam.