Wypłata stypendium stażowego.

• Autor wątku Autor wątku Jokerx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jokerx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam !

Mam pewien problem, od dnia 16 wrzesnia b.r. do dnia 29 pazdziernika b.r. uczeszczalem na staż (skierowany przez pup fundowany przez EFS) staż trwa do 21 grudnia b.r. , przerwałem go 29 października z powodu zmiany miejsca zamieszkania poza obszar województwa w którym podjąłem staż. Pominąwszy, liste obecności z października, zaniosłem do urzędu 2 listopada, wypełnioną, podpisaną. były tam 2 okresy zwolnienia lekarskiego, po 3 dni każdy, na jeden zabrakło zaświadczenia lekarskiego (zus-cla) . Osoba którą poprosiłem o zaniesienie tego zwolnienia okazała się nierozsądna w tej kwestii. Podpisałem dziś oświadczenie, o przerwaniu stażu, i o tym że nie posiadam L4 na te 3 dni pracy. Pani w urzędzie stwierdziła że teraz mam sobie czekać na pieniążki do oporu, i że zwrócę koszty lekarskie. Ile w świetle prawa mogę czekać na wypłatę ostatniego - zaległego stypendium stażowego?

Odpowie ktoś? Czy w takiej sytuacji UP może pozostawić mnie bez środków do życia do końca miesiąca jeżeli obowiązek wypłaty był do 15stego listopada, rozumiem u mnie lista się nie zgadzała do wczoraj, napisałem oświadczenie że na te dni nie mam zwolnienia, więc lista zamknięta (dni uznane za Nn) . Ile teraz będę oczekiwał na środki? Nie ma jakiegoś przykazu odgórnie? Muszę zapłacić rachunki, i za coś żyć ..

Czy nie uważasz, że powinieneś zapytać swoim PUP odnośnie tej sprawy?
Ja mogę Ci tutaj tylko powróżyć.

Wróżba:
A więc zgodnie z przepisami staż może być przerwany, jeżeli stażysta jest nieobecny (nie usprawiedliwił swojej nieobecności) podczas więcej niż jednego dnia stażu.
Zgodnie z Twoimi informacjami byłeś nieobecny ponad 3 dni, ponieważ oświadczyłeś że nie masz zwolnienia za ten okres. Podejrzewam, że prowadzone jest postępowanie czy przerwać staż w dzień kiedy byłeś po raz ostatni tj. 29.10.2015 czy z drugim dniem nieusprawiedliwionej nieobecności. A więc do kiedy miałeś prawo stypendium.
Swoją drogą jeżeli byłeś wtedy na zwolnieniu należało zwrócić się do przychodni o duplikat ZUS ZLA i przedstawić w PUP.

Staż został przerwany z dniem 29.10.2015 , co nie zmienia faktu że za przepracowane dni w październiku, muszą mi zapłacić.

Interesuje mnie na dobrą sprawę po prostu to, kiedy w takiej sytuacji te pieniądze dotrą na moje konto.

Ostatnia edycja:
Czy otrzymałeś już decyzję administracyjną w tej sprawie?

Jokerx napisał:
Czy w takiej sytuacji UP może pozostawić mnie bez środków do życia do końca miesiąca jeżeli obowiązek wypłaty był do 15stego listopada, rozumiem u mnie lista się nie zgadzała do wczoraj, napisałem oświadczenie że na te dni nie mam zwolnienia, więc lista zamknięta (dni uznane za Nn). Ile teraz będę oczekiwał na środki?
Stypendium zostanie Panu wypłacone, niezwłocznie po zakończeniu prowadzenia przez PUP postępowania wyjaśniającego okoliczności przerwania stażu, a kiedy dokładnie to nastąpi to już musi Pan pytać swój PUP.
PUP rozpatruje sprawy zgodnie z art. 35 § 3. Kodeksu Postępowania Administracyjnego, tj.: "Załatwienie sprawy wymagającej postępowania wyjaśniającego powinno nastąpić nie później niż w ciągu miesiąca, a sprawy szczególnie skomplikowanej - nie później niż w ciągu dwóch miesięcy od dnia wszczęcia postępowania(...)". Zakładam, że PUP wszczął postępowanie w dniu złożenia przez Pana oświadczenia o braku ZUS ZLA czyli 16.11.2015r., więc o ile sprawa nie jest jeszcze bardziej skomplikowana wypłata musi zostać zrealizowana nie później niż do 16.12.2015 r.

W kwestii wyjaśnienia: tylko dla Pana to takie proste - "napisałem wam oświadczenie, że nie mam zwolnienia i dajcie mi od razu kasę". Tymczasem zaniedbał Pan swój obowiązek udokumentowania dni niezdolności do pracy (druk ZUS ZLA), zatem sprawa jest "w toku" i dopóki PUP nie ustali terminu faktycznego przerwania stażu (bardzo możliwe, że będzie to 2-gi dzień nieobecności), a tym samym do kiedy przysługuje Panu stypendium, wypłata jest wstrzymana.

Ostatnia edycja:
Powrót