Wypłata z lokaty małżonka

• Autor wątku Autor wątku hermen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
hermen

hermen

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam :)
Mieszkam wraz z mężem, mamą i synem w domu należącym do mnie ( darowizna od mamy). Mąż jest zameldowany u swojej mamy.
Mąż mimo iż razem mieszkamy nie poczówa się kompletnie do dołożenia do remontu domu który wymaga remontu mało tego nie poczówa się również do dołożenia na potrzeby syna o moich już nie wspominając.
Jego pensja wystarcza tylko na jego potrzeby i opłacenie rachunków.
Powiązać koniec z końcem pomaga mi mama, choć ponad połowę swojej emerytury wydaje na leki. Ja mam rentę z tytółu częściowej niezdolności do pracy ( mam powazne problemy z sercem) w dodtaku ostanio skomplokowanie złamałam rękę więc nie moge podjąć się żadnej pracy. Moja renta idzie na leki, na dojazdy na rehabilitacje ręki i wszelki koszty ze stanem mojego zdrowia związane.
W dodatku ostatnio zadłóżyłam się na remont domu.
Mąż natomiast nie ma żadnych kredytów ani innych finansowych obciążeń ma lokaty bankowe, które ( mimo iż jesteśmy małżeństwem) uznaje za wyłącznie swoją własność. I tutaj mam pytanie czy zważając na sytuację mam jakiekolwiek prawo domagać się od niego aby to on pokrył koszty remontu domu :?:
Czy mam prawo do dysponowania jego środkami mimo iż nie mam upowaznienia :?:
Dodam również iz na mężu ciąży prawomocny wyrok sądowy oraz udokumentowane są jego problemy alkoholowe.
Oczywiście w grę wchodzi również rozwód ( oczywiście z męża winy) ale widaomo rozwód nie jest miłą czynnością więc w miatę mozliwości chciałabym tego sobie i mojemu synowi oszczędzić.

Powrót