Wypłata z subkonta ZUS

• Autor wątku Autor wątku yomar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yomar

Użytkownik
Odpowiedzi
141
Dzień dobry
Maz zmarl w lutym 2023 r
Był członkiem OFE
Złożyłam wniosek do OFe o wypłatę środków
Dostalam jakieś pieniądze
OFE założyło mi rachunek
Cześć pieniędzy zostało przelane mnie a cześć do ZUS
Z tego co widzę w pue mam subkonto
Konsultant w, ZUS powiedział że mogę wypłacić środki po osiągnięciu wieku emerytalnego czyli za 3 lata
Pobieram też rente rodxinna
Dxisiaj natomiast przeczytałam że spadkobiercy lub osoby uposaxone mogą zloxyc wniosek USS w dowolnym momencie
Przestałam cokolwiek rozumieć
Czy któraś z tych informacji w moim przypadku jest prawdziwa???
Najgorsze jest to że gdyby nie znajoma nie miałabym pojęcia że należy mi się cokolwiek
Dziekuje i proszę o pomoc

Wniosek ZUS USS dotyczy wypłaty z subkonta przypisanego do osoby zmarłej a nie do wypłaty środków z własnego subkonta. Tak OFE jak i ZUS powinni bezgotówkowo przekazać połowę środków małżonkowi z racji wspólności majątkowej a pozostałą część wypłacić spadkobiercom już gotówkowo. Z tego co Pani pisze OFE połowę środków przekazał już bezgotówkowo na nowo utworzony rachunek w OFE a pozostałą część wypłacił gotówkowo spadkobiercom. Natomiast ZUS przekazał już bezgotówkowo na Pani subkonto połowę środków zgromadzonych na subkoncie prowadzonym dla pani męża. Pytanie czy ZUS wypłacił gotówkowo spadkobiercom pozostałą część środków z subkonta pani męża. Jeżeli na subkoncie prowadzonym dla pani męża pozostały jeszcze środki nierozdysponowane przez ZUS a należne spadkobiercom to można składać wniosek ZUS USS.

No i tego nie rozuniem
Przekazał połowę środków na subkonto
I zus i ofe
Prawdopodobnie
Co się, dzieje z tymi środkami?
Starałam się połapać w tym wszystkim i konsultant powiedział że przy osiągnięciu wieku emerytalnego mogę wystapic z wnioskiem o wypłatę
Czytam z kolei że nie można wyplacic nic za, życia czyli teoretycznie środki te dxiedzicza moi spadkobiercy
?????

Już wszystko wiem
Mogę wystapic o wypłatę środków po osiągnięciu wieku emerytalnego
Nie rozumiem dlaczego tak jak poprzednio do OFE ale taka jest procedura

Powrót