C
czendler
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 28
Witam. Mój dziadek zmarł w maju 2020r. Wydziedziczył swoje dzieci tj. syna (mojego ojca) oraz swoją córkę, a także mnie i mojego brata jako swoich wnuków. Mój ojciec również nie żyje. W konsekwencji zapisał cały swój majątek swojej nowej młodszej żonie (z moją babcią rozwiódł się wiele lat temu). W marcu 2022r. wdowa po moim dziadku wniosła do sądu o otwarcie i ogłoszenie testamentu. Ja oraz siostra mojego ojca jesteśmy osobami bezdzietnymi. Zarówno w chwili śmierci dziadka jak i w chwili śmierci ojca jedno dziecko miał mój brat. Dziecko to w dacie śmierci jego pradziadka było niepełnoletnie (i nadal jest niepełnoletnie). Będę chciał w sądzie wystąpić o wypłatę zachowku dla syna mojego brata (nie zamierzam podważać zasadności wydziedziczenia i występować o wypłatę zachowku dla siebie czy brata).
Dziadek powołał do całości spadku swoją żonę, a wydziedziczył swoje dzieci oraz wnuki więc do wydziedziczenia dziecka mojego brata nie doszło i jak rozumiem w tej sytuacji to ono może być uprawnione do zachowku.
Dziadek powołał do całości spadku swoją żonę, a wydziedziczył swoje dzieci oraz wnuki więc do wydziedziczenia dziecka mojego brata nie doszło i jak rozumiem w tej sytuacji to ono może być uprawnione do zachowku.
Moje pytania brzmią:
- Czy zgoda sądu rodzinnego na dochodzenie roszczenia o zachowek dla osoby niepełnoletniej jest potrzebna?
- Oczywistym jest, że małoletni nie składa pozwu sam. Czy musi to zrobić rodzic czy mogę również ja reprezentować swojego bratanka posiadając stosowne notarialne pełnomocnictwo od jego rodziców?
- Czy w pozwie jako wnioskodawcę wpisuję np. ojca dziecka, a siebie jako osobę reprezentującą?
- Czy sąd, który wydał postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku wyda nam na nasz wniosek jego odpis? Ile sąd ma czasu na przekazanie takiego odpisu postanowienia?
- Mam jedynie kopię aktu zgonu i testamentu dziadka. Czy do sądu mam złożyć oryginały tych dokumentów (odpisy)?
- Jak w pozwie określić wartość przedmiotu sporu? Mam sam określić wartość mieszkania dziadka (brać pod uwagę wartość na dzień śmierci dziadka czy na dzień składania pozwu)? Nie znam stanu konta bankowego dziadka na dzień jego śmierci. Czy uprawniony do zachowku ma prawo uzyskać informację o stanie środków na rachunku spadkodawcy w chwili jego śmierci?
- Czy przed złożeniem pozwu muszę wysłać do wdowy po dziadku pismo wzywające do zapłaty zachowku? Czy jest to wymagane prawem?
- Czy jeśli pozwana wyciągnie fałszywy argument, że spadkodawca nie wiedział, iż posiada prawnuka,bo nie utrzymywał kontaktów z rodziną to sąd może dać temu wiarę i całkowicie oddalić pozew?