wypłata zasiłku opiekuńczego

• Autor wątku Autor wątku aleksandra136
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aleksandra136

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, postaram się opisać krótko problem, z którym mam teraz styczność, chociaż nie dotyczy on do końca mnie.
Jestem studentką, studiuje dziennie, mam również 2-letnią córkę, która na początku września dosyć poważnie zachorowała, co skutkowało jej 5-tygodniowym pobytem w szpitalu. Ojciec dziecka pracuje, ale na czas pobytu w szpitalu otrzymywał od lekarzy zwolnienie, niestety pobyt dziecka w szpitalu przedłużył się do momentu, kiedy ja zaczęłam rok akademicki, i po wypisie ze szpitala nie mogłam opiekować się córką w domu. W związku z tym ojciec dziecka dostał 2-tygodniowy uropl opiekuńczy, i był z małą w domu(dziecko przed zachorowaniem chodziło do żłobka).
Podczas tego uroplu opiekuńczego, ojciec dziecka dostał do wypełnienia od księgowych z pracy oświadczenie, do wypłaty zasiłku opiekuńczego, w którym zgodnie z prawdą wpisał, że matka dziecka nie pracuje, ale również, że żadnego z domowników nie było w tym czasie w domu.
W tej chwili dostał on wynagrodzenie za jeden tydzień pracy, a księgowe odmawiają mu wypłaty chyba zasiłku opiekuńczego, powołując się na to, że matka dziecka nie pracuje.
Dodam, że faktycznie nie pracuję, jednak studiuję. niestety z ojcem dziecka od roku nie utrzymujemy bliższych kontaktów, ani nie mieszkamy razem.
Moje pytanie brzmi, czy wypłata tego zasiłku opiekuńczego rzeczywiście mu się nie należy?

Tak skończyła, a pisząc dokładniej córka ma już 2,5 roku

Z Ustawy z dnia 25.06.1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (t.j. Dz.U. z 2010 r. nr 77 poz. 512 ze zm.):

Art. 34. Zasiłek opiekuńczy nie przysługuje, jeżeli poza ubezpieczonym są inni członkowie rodziny pozostający we wspólnym gospodarstwie domowym, mogący zapewnić opiekę dziecku lub choremu członkowi rodziny. Nie dotyczy to jednak opieki sprawowanej nad chorym dzieckiem w wieku do 2 lat.

Dodam, że pracownikowi przysługuje zasiłek opiekuńczy za okres opieki sprawowanej nad chorym dzieckiem przebywającym w szpitalu, jeżeli lekarz leczący dziecko uznał, że pobyt z dzieckiem w tej placówce jest konieczny.

Dodam, że (z tego co wiem)dopóki dziecko przebywało, w szpitalu, ojciec dziecka przynosił regularnie zwolnienia wystawiane przez lekarza prowadzącego, z wypłatą nie było problemu. Kłopot powstał po wypisie, niestety kadrowe z firmy nie przyjmują do wiadomości tego, że nie było nikogo innego do opieki nad dzieckiem, cały czas podnosząc argument, że ja nie pracuję, dodatkowo każą ojciu dziecka udać się osobiście do ZUSu i tam o ten zasiłek sam zawalczył. Teraz widzę, że mu się to chyba jednak należy, dziękuję za odpowiedź.

Witam

Mam pytanie odnośnie wypłaty zasiłku i pensji.

od maja 2012 do sierpnia 2013 byłam na umowie o prace tymczasową (były to umowy miesięczne) 08,.2013 przyszłam do innej firmy na staż trwał do 30.09.2013. 1.10.2013 podpisano ze mną umowę o prace na 3 miesiące. 28.10 moja córka zachorowała i dostałam na nią opiekę od lekarza do 31.10.2013, Pytanie czy pracodawca może odmówić wypłaty wynagrodzenia? jeśli na umowie jest najniższa krajowa to w jakiej wysokości takie wynagrodzenie będzie.

Pytasz o wynagrodzenie czy o zasiłek?

i wynagrodzenie i zasiłek. czy moze odmówić wypłaty. i w jakiej wysokości ona powinna byc jeśli musi wypłacić.

Co do wynagrodzenia za przepracowaną część miesiąca - musi wypłacić.
Co do zasiłku - może odmówić wypłaty (jeśli jest uprawniony od wypłaty zasiłków i będą ku temu przesłanki).

Wynagrodzenie zostanie wypłacone za przepracowaną część miesiąca.
Zasiłek zostanie naliczony z kwoty 1.600 zł.

Powrót