Wypowiedzemie umowy w związku z emeryturą

• Autor wątku Autor wątku olka531
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

olka531

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
We dniu 6 wrzesnia br. ukończę 55 lat i bede miala pow. 34 lat pracy.
Wiem, ze bez problemu mogę zlozyć 3 m-czne wypowiedzenie w dniu 30.09.07 i odejsc z koncem 12.2007.
Ja chcielabym przejsc na wczesniejsza emeryture z dniem 30.09.2007r. i zachowac przyslugujace mi odprawy, m. in.emerytalna To jest dopuszczalne w przepisach, ale wtedy wypowiedzenie musze zlozyc na koniec 06.2007 i tu mam problem. W wypowiedzeniu musze zawrzec okreslenie "w zwiazku z". I co dalej?:
1. nabyciem uprawnien w dniem np. 6 wrzesnia (ale to jest przed czasem),
2. czy wypowiedzenie musi miec klauzulę "na wlasna prośbę"
3. czy zaklad pracy ma prawo nie wyrazic zgody, jesli zloze takie wypowiedzenie w dniu 30.06.07,
4. czy zaklad pracy moze wyrazic zgode jedynie na odejscie na wlasna prosbe i tym samym pozbawic mnie przyslugujacych swiadczen (odprawy oraz innych, ktore przysluguja mi z tego tytulu i sa okreslone w regulacjach wewnetrznych).
Zaznaczam, ze nie moge liczyc na ulatwienia ze strony pracodawcy i beda chcieli zatrzymac mnie do dnia 31.12.2007, a to oznacza ze nie zgodza sie na "porozumienie stron".
Prosze o dobra rade, co powinnam lub moge zrobic.

Pracownik składając wypowiedzenie nie musi podawać przyczyny, ani uzasadniać swej decyzji. Przejście na "wcześniejszą" emeryturę to prawo a nie obowiązek pracownika. Natomiast pracodawca nie może stawiać przeszkód. Chce Pani skorzystać ze swego ustawowego prawa i to powinno wystarczyć.

W przypadku emerytury podanie przyczyny jest niezbędne zeby otrzymac odprawę emerytalną.
Tj. musi byz związek przyczynowy pomiedzy ustaniem stosunku pracy, a nabyciem prawa do emerytury (lub renty) - przepis wynikajacy z kp. (chyba art. 92) Stad magiczne slowa, jakie musza znalezc sie w wypowiedzeniu umowy o prace "w zwiazku z przejsciem na emeryture". Jednoczesnie z punktu widzenia ZUS w chwili nabycia uprawnień emerytalnych (w moim przypadku 6.09.07) trzeba byc w stosunku pracy (lub nie, ale to mnie nie dotyczy).
Jak wynika z powyzszego musze podac przyczyne.
Ps.
Przepraszam, ze tak sie madrze, ale duzo czytam na temat przepisow i interpretacji obowiazujacych w tym zakresie, bo lubie posiadac jakas wlasna wiedze.

Z art. 92[1] § 1 K.p. nie wynika, że fakt rozwiązania umowy o pracę w związku z przejściem na emeryturę musi być zawarty w pisemnym oświadczeniu o rozwiązaniu stosunku pracy.

GLOSA do wyroku Sądu Najwyższego z 16.11.2000 r.
I PKN 81/00, OSNP z 2002/11/265 - odprawa emerytalna
http://prawo-pracy.pl/przejscie_pracown ... e-g-2.html

Dziekuje.
Znam to orzeczenie, ale nie jestem prawnikiem i byc moze zle je zrozumialam. Troche innaczej jest w wyjasnieniu "Musi byc zwiazek miedzy ustaniem stosunku pracy i nabyciem prawa do emerytury" na stronie http://www.bhpekspert.pl (to nie jest link).
Zalezy mi na odejsciu zgodnie z przepisami i na koniec wrzesnia. Moze to nie jest duza roznica, ale chodzi o kwestie podatkowe za rok 2007. Zarobki za rok 2007, odprawa (u nas 4 pensje) i inne swiadczenia, a nastepnie emerytura moga spowodowac duze przekroczenie progu podatkowego.

[cytat="olka531"] .... Zarobki za rok 2007, odprawa (u nas 4 pensje) i inne swiadczenia, a nastepnie emerytura moga spowodowac duze przekroczenie progu podatkowego.[/cytat]
Nie bardzo rozumiem w czym problem, przecież wyższy podatek płacisz tylko od kwoty o jaką przekroczysz próg podatkowy a nie od całego dochodu, więc to chyba nie w tym problem ?

No wlasnie, ale po przekroczeniu odpowiedniego progu podatkowego. Troche niejasno napisalam o co mi chodzi.
Na koniec 12.07 byloby: wynagrodzenie za 12 m-cy + pieniadze z odprawy, razem 16 pensji.
Na koniec 09.07 to: 9 pensji + pieniadze z odprawy (razem 13 pensji) i emerytura za 3 m-ce, ale duzo mniejsza niz 3 pensje.
Normalnie za caly rok place nadwyzkę pow. progu 30%. Teraz, pracujac do konca roku + dodatkowe wynagrodzenie wpadam w 40% + nadwyzka.
Wyliczylam, ze pracując caly 2007 rok emeryturę dostanę nizszą ok. 20,00 zl, natomiast podatku musialabym doplacić kilkadzisiat razy wiecej. Wole zostawic sobie te pieniadze.

[cytat="olka531"] chodzi o kwestie podatkowe za rok 2007. Zarobki za rok 2007, odprawa (u nas 4 pensje) i inne swiadczenia, a nastepnie emerytura moga spowodowac duze przekroczenie progu podatkowego.[/cytat]

To nie jest problem prawa pracy.
Dlaczego od razu nie pisze Pani o co chodzi, tylko coś "kręci"?
Doskonale Pani wie jak napisać wypowiedzenie, a chodzi tylko o te podatki, prawda?
Temat przenoszę na "podatki".

Jestem ksiegowa i podatki nie stanowia dla mnie problemu. Proponuje przeczytac moj pierwszy mail. Tam zadalam kilka pytan z punktu widzenia prawa pracy, tak aby wybrac dla siebie najkorzystniejsze warunki i termin zgodnie z prawem kp.

Decyzja nalezy do mnie, a cala reszta wyszla przy okazji wyjasnien dlaczego nie chce pracowac o 3 m-ce dluzej, chociaz to niewiele.
Tak chodzi o podatek i zapewiam, ze kazdy przyszly emeryt tak kalkuluje. Mysle, ze inni obywatele rowniez i nie ma w tym nic zlego.

To odpowiem Pani na pierwszy post:
1.[cytat:3kqia0f2]nabyciem uprawnien w dniem np. 6 wrzesnia (ale to jest przed czasem), [/cytat:3kqia0f2]
Tak, z dniem 6 września nabywa Pani uprawnienia.
2.[cytat:3kqia0f2]czy wypowiedzenie musi miec klauzulę "na wlasna prośbę" [/cytat:3kqia0f2]
Nie musi mieć.
3.[cytat:3kqia0f2]czy zaklad pracy ma prawo nie wyrazic zgody, jesli zloze takie wypowiedzenie w dniu 30.06.07,[/cytat:3kqia0f2]
Pracodawca nie musi wyrażać zgody na wypowiedzenie złożone przez pracownika.
4.[cytat:3kqia0f2]czy zaklad pracy moze wyrazic zgode jedynie na odejscie na wlasna prosbe[/cytat:3kqia0f2]
Pracodawca nie wyraża zgody na wypowiedzenie złożone przez pracownika, tylko przyjmuje je do wiadomości.
[cytat:3kqia0f2]co powinnam lub moge zrobic[/cytat:3kqia0f2]
Decyzja należy wyłącznie do Pani, wypowiedzenie z pracy w związku z przejściem na emeryturę może Pani skłądać bez niczyjej zgody.
Dodam, że warunkiem otrzymania emerytury jest rozwiązanie stosunku pracy.

Powrót