Wypowiedzenie a zasiłek ?

• Autor wątku Autor wątku Karwianka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Karwianka

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam:)
Planuję sama zwolnić się z pracy i mam pytanie:
1)czy przysługuje mi zasiłek dla bezrobotnych?
-mam 9 m-cy na pełen etat umowę zlecenie i 3 m-ce umowę o pracę na pełen etat
Pozdrawiam Ja:serce:

Witam.
Podpinam się do tematu.
Jestem na urlopie macierzyńskim (rocznym) po wykorzystaniu zaległego urlopu wypoczynkowego, czy szef może mnie zwolnić?na jakiej podstawie? jakie miałoby to być wypowiedzenie?abym otrzymała zasiłek dla bezrobotnych?
Pozdrawiam

Karwianka napisał:
Planuję sama zwolnić się z pracy i mam pytanie: 1)czy przysługuje mi zasiłek dla bezrobotnych?
1. Rozpisz dokładnie w ramach jakich umów świadczyłaś pracę, w jakich okresach, z jakim wynagrodzeniem brutto w skali miesiąca i czy od wynagrodzenia w każdym miesiącu były odprowadzane składki na Fundusz Pracy.
2. Jeśli sama zwolnisz się z pracy, to ewentualny zasiłek dla bezrobotnych będzie przysługiwał dopiero po 90 dniach od dnia rejestracji w PUP, a okres pobierania zasiłku zostanie też o te 90 dni skrócony.

Mam umowę na czas nieokreślony. Wynagrodzenie najniższa krajowa. I nie jestem pewna czy były składki odprowadzone, ale raczej tak. Wolałabym aby szef mnie zwolnił. Bo wtedy chyba szybciej dostane zasiłek, prawda?

Dzięki za odp
od 01.04.2014r -do 31.12.2014r umowa zlecenie odprowadzane wszystkie składki ( sama płaciłam chorobowe) 2271,00 brutto
od 01.01.2015r -do31.12.2015r umowa o pracę 2080,00 brutto

czyli tylko 3 m-ce płatne bezrobocie? myślałam ,że 6 m-cy .

czy trzeba mieć 6 m-cy pracy czy 12 ,żeby dostać płatny zasiłek ?

Ja

Karwianka napisał:
czyli tylko 3 m-ce płatne bezrobocie? myślałam ,że 6 m-cy
Jeśli w Twoim powiecie zasiłek dla bezrobotnych jest 180-dniowy, to tak otrzymasz tylko 90 dni (ok. 3 miesiące) z uwagi na wypowiedzenie przez Ciebie umowy czy też porozumienie stron.
Karwianka napisał:
czy trzeba mieć 6 m-cy pracy czy 12 ,żeby dostać płatny zasiłek ?
Dokładnie co najmniej 365 dni w okresie bezpośrednich 18 miesięcy przed zarejestrowaniem w PUP z wynagrodzeniem przynajmniej minimalnym i odprowadzanymi składkami na Fundusz Pracy. Zakładam zatem, że dopracujesz chociaż do końca marca 2015, żeby osiągnąć te minimalne 365 dni licząc od 01.04.2014r. W trakcie umowy o pracę miałaś jakiś urlop bezpłatny?

ktoś mi powiedział , ze przepracować trzeba 180 dni , zeby dostać zasiłek , ja twierdziłam właśnie że 365

z bezpłatnego urlopu korzystałam w zeszłym roku w wakacje na umowie zlecenie i w styczniu tego roku 1 dzień bezpłatny na umowie o pracę

a.... czy staż z PUP płatny liczy się ??? bezpośrednio po stażu podjęłam pracę ...

Ostatnia edycja:
Karwianka napisał:
ktoś mi powiedział , ze przepracować trzeba 180 dni , zeby dostać zasiłek
Nieprawda. Ktoś Cię wprowadził w błąd.
Karwianka napisał:
w styczniu tego roku 1 dzień bezpłatny na umowie o pracę
Urlop bezpłatny nie jest okresem składkowym i okresu tego nie można zaliczyć do wymaganych 365 dni, zatem aby otrzymać zasiłek dla bezrobotnych musisz pracować o tyle dłużej ile trwał okres bezpłatnych urlopów. Nie może Ci zabraknąć ani jednego dnia do wymaganych 365!
Karwianka napisał:
czy staż z PUP płatny liczy się ???
Nie. Na stażu po pierwsze byłaś bezrobotną, po drugie otrzymywałaś wynagrodzenie niższe niż "najniższa krajowa", po trzecie nie były odprowadzane składki na FP.

a z umowy zlecenia? te 2 tyg ?

Przede wszystkim coś takiego jak urlop zarezerwowany jest dla pracownika, a ty świadcząc usługi w oparciu o umowę zlecenie byłaś zleceniobiorcą i podlegałaś pod kodeks cywilny, a nie KP. Zatem zleceniobiorca nie ma prawa do urlopu bezpłatnego.
Nie wiem jak te dni wakacyjne podczas, których nie świadczyłaś usług potraktował pracodawca, więc nie wiem też czy okres ten można zaliczyć do wymaganych 365 dni czy też nie.

Czyli muszę dopracować gdzieś miesiąc ... ale się załatwiłam ...

Karwianka napisał:
Czyli muszę dopracować gdzieś miesiąc ... ale się załatwiłam ...
Tego nie wiemy na 100%, ale i na forum na to pytanie odpowiedzi nie uzyskasz. Należałoby pytać o tą kwestię u pracodawcy. Na pewno musisz pracować o 1 dzień dłużej w zamian za 1-dniowy urlop bezpłatny w trakcie umowy o pracy... a co z dniami wolnymi podczas zlecenia, nie wiem.

Ale jeśli będzie konieczność dopracowania gdzieś miesiąca (swoją drogą bardzo długi ten urlop wakacyjny), to pamiętaj: wynagrodzenie równe co najmniej minimalnemu wynagrodzeniu za pracę (w roku 2015 to 1750 zł brutto) i koniecznie muszą być odprowadzane składki na FP.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź .
Może dyrka będzie chciała , żebym została to dopracuję jeszcze miesiąc i się zwolnię , bo nerwowo nie dam rady tam dłużej pracować. Jak nie ! poszukam coś na miesiąc , a najlepiej na stałe .
Pozdrawiam Ja

Karwianka napisał:
Może dyrka będzie chciała , żebym została to dopracuję jeszcze miesiąc
A może najpierw upewnij się w kadrach jak ten wakacyjny miesiąc został naliczony i jak zostały opłacone składki.

Powrót